BBB

Nieuws Gemeenteraadsverkiezingen

Winst voor bondgenoten BBB in gemeenteraden

17 Maart 2022

Opnieuw zijn lokale partijen deze gemeenteraadsverkiezingen de grote winnaar in de meeste gemeenten. BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas deed (nog) niet mee, maar de partij verbond haar naam wel aan twintig lokale partijen, de 'BoerBurgerBondgenoten'. De meeste van deze partijen hebben zetelwinst geboekt.

Geen van de bondgenoten verliest zijn vertegenwoordiging in de gemeenteraad. Van alle partijen die zich aan BBB hebben verbonden, heeft alleen 'Trots Haarlem' een raadszetel moeten inleveren (nu één zetel). Vijf partijen behouden hetzelfde aantal raadsleden, zoals in de woonplaats van Van der Plas waar 'DeventerNU' de zetel behoudt. De overige veertien staan op zetelwinst. Leefbaar Midden-Groningen gaat zelfs van één naar zes zetels in de gemeenteraad. VZ Westerkwartier, die van zes naar tien zetels gaat, wordt samen met een andere partij de grootste in die gemeente. Ondernemend Berkelland krijgt er drie zetels bij en heeft er nu vijf.

De verkiezingsuitslag van de BoerBurgerBondgenoten Bron: BoerBurgerBeweging

BBB voelt zich gesterkt voor Provinciale Statenverkiezingen
"Welgeteld is het aantal zetels meer dan verdubbeld is", zegt partijvoorzitter Erik Stegink. "Het ziet er positief uit en sterkt ons zeker bij de Provinciale Statenverkiezingen (op 15 maart 2023.) waaraan we meedoen. Een aantal partijen heeft aangegeven om volgende keer misschien wel als BBB bij de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen, maar de focus ligt nu op de Provinciele Staten."

Hoewel er bondgenotendagen zijn geweest en Van der Plas en bestuursleden verschillende plekken hebben bezocht om hun gezicht te laten zien en de kandidaten een hart onder de riem te steken, is Stegink van mening dat de partijen het 'op eigen kracht hebben gedaan als authentieke lokale partijen'. BBB blijft ondersteuning bieden aan de bondgenoten, bijvoorbeeld met cursussen. Volgens de partijvoorzitter zijn er ook een aantal partijen die hebben aangegeven om na de verkiezingen alsnog een bondgenootschap aan te gaan. "Vanmorgen had ik er al één aan de lijn." Bij de herverdelingsverkiezingen in november doen ook een aantal partijen als bondgenoot van BBB mee, zoals in Brielle.

Zeven bondgenoten van BBB die nog niet in de raad vertegenwoordigd waren hebben genoeg stemmen gekregen voor één of meerdere zetels. Groep Jan Zwerus komt in Goeree-Overflakkee uit het niets op vier raadsleden, net als HMV in Aalten. Hogeland Lokaal Centraal krijgt drie zetels net als Kleurrijk Fryske Marren.

Historische lage opkomst
De landelijke opkomst was bij deze gemeenteverkiezingen met 50,5% historisch laag. Er werd vaker op een lokale partijen gestemd (36%) dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Van de landelijke partijen zijn CDA en VVD de grootste, met respectievelijk 11,2% en 11,5% van de stemmen. 

Bron: BoerBurgerBeweging
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Politiek
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

‘Kweekvlees en plantaardig eiwit voor krimp veestapel'

Nieuws Politiek

Keijzer met stip favoriete premierskandidaat

Nieuws Melk

Ook Nieuw-Zeelandse boer heeft veranderingsmoeheid

Achtergrond Stikstofstemming

Boeren bashen en andere verkiezingsthema’s

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox