Shutterstock

Nieuws Stikstof

Van der Wal blijft geloven in kansen extern salderen

6 April 2022 - Klaas van der Horst

Landbouwminister Christianne van der Wal blijft van mening dat extern salderen nuttig is om natuurvergunningen mogelijk te maken. Dat provincie Overijssel en provincie Flevoland dit instrument nu niet gebruiken is alleen om de onderbouwing te versterken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van der Wal schrijft het bovenstaande in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Dirk Jan Eppink (Ja21). Volgens de minister is extern salderen een cruciaal middel om een aantal bouwprojecten te kunnen laten doorgaan. Van der Wal meldt ook dat ze een uitgebreidere stikstof-effectmonitoring laat opzetten. Nu wordt het effect op natuurgebieden enkel afgemeten aan data uit het landelijke meetnet flora. Komende jaren moeten uitgebreidere monitoringsrapportages worden opgesteld, waarvoor meer gegevens nodig zijn over diverse 'drukfactoren', zoals stikstof.

Specifieke stikstofdata niet nodig in Brussel
De minister erkent dat Nederland nu geen specifieke gegevens beschikbaar heeft over het stikstofgevoelige deel van de Natura 2000-gebieden, maar die zijn volgens haar ook niet nodig. In 2026 (elke zes jaar) moet in Brussel een rapportage worden ingediend over de staat van instandhouding van habitattypen en soorten in de natuurgebieden. Van belang is een oordeel over het leefgebied als geheel.

Er wordt dan een oordeel gegeven over een combinatie van drukfactoren. Een afzonderlijk oordeel over het stikstofgedeelte is daarvoor niet nodig, schrijft de landbouwminister. Wel geeft de minister aan dat de monitoring verder wordt ontwikkeld en extra stikstofdata alsnog nodig kunnen zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox