Shutterstock

Nieuws Stikstof

'Versneld piekbelasters uitkopen om te bouwen'

6 April 2022 - Linda van Eekeres - 1 reactie

Bouwend Nederland roept het kabinet op om nu aan de slag te gaan met het uitkopen van boerenbedrijven. Dit doet de brancheorganisatie in aanloop van het stikstofdebat vanavond (6 april) in de Tweede Kamer. Volgens Bouwend Nederland zet het stikstofbeleid het land twee jaar op slot en kan het kabinet de ambitie om 100.000 woningen per jaar te bouwen zo wel vergeten.

De brancheorganisatie waarschuwt - samen met VNO-NCW en FME - in De Telegraaf dat de bouw en economische ontwikkeling tot stilstand komt als de nieuwe stikstofaanpak doorgaat. In het Radio 1 Journaal geeft voorzitter Maxime Verhagen een toelichting: "Met dit plan kunnen komende twee jaar de kabinetsambities op het gebied van het legaliseren van PAS-melders - boeren die eerder begonnen zijn met de verwachting dat ze door konden gaan - economische ontwikkeling, energietransitie, woningbouw, infrastructuur, niet gerealiseerd worden. Ruimte voor nieuwe economische ontwikkeling wordt niet mogelijk gemaakt. Er is eerder sprake van minder ruimte. We kunnen het land toch niet twee jaar op slot zetten."

'30 tot 60 piekbelasters bereid vrijwillig te stoppen'
Volgens Verhagen zijn er 'dertig tot zestig piekbelasters die bereid zijn om vrijwillig te praten over stoppen of verplaatsen. "Wat we nodig hebben op dit moment is meteen versneld uitkopen en verplaatsen van piekbelasters die vrijwillig willen stoppen. Nu meteen toepassen van alle beschikbare systemen om stikstof te reduceren en daar niet nog eens een tijdje mee te wachten", aldus Verhagen op Radio 1. 

Bouwend Nederland stelt ook voor meteen per bedrijf te registreren wat de uitstootvermindering is 'in plaats van wat de minister voorstelt om over een tijd te monitoren - achteraf - hoe de natuur ervoor staat'. "Drie jaar zitten we nu al met dit probleem, dan had je eigenlijk nu verwacht dat er een hele concrete, daadkrachtige, effectieve aanpak zou zijn die meteen resultaat oplevert."

Volgens Verhagen liggen er momenteel projecten stil, waarbij het in totaal gaat om duizenden woningen. Verder worden in een aantal provincies geen nieuwe vergunningen meer (of vertraagd) afgegeven. "Als je dat afzet tegen de ambitie van 100.000 woningen per jaar die gebouwd zouden moeten worden, dan kun je het vergeten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
tm 6 April 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10897700/versneld-piekbelasters-uitkopen-om-te-bouwen]'Versneld piekbelasters uitkopen om te bouwen'[/url]

Onder de dekmantel ''natuur'' boerenbedrijven opruimen, om te BOUWEN!!

Wat nu natuur???? De leugen regeert!!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden