Sidhe/Shutterstock.com

Nieuws Oorlog

Miljardenschade voor Oekraïense landbouw

22 Juni 2022 - Stef Wissink

Oekraïense economen hebben recent berekend hoeveel schade Oekraïense landbouwbedrijven tot op heden hebben geleden als gevolg van de oorlog in het land. Niet alleen akkerbouwers maar ook veehouders worden hard geraakt. Er zouden inmiddels honderdduizenden dieren als gevolg van de Russische inval gestorven zijn.

De Russische inval in Oekraine heeft volgens economen van de landbouwhogeschool in Kiev de boeren in het land zo'n €4,1 miljard gekost. Dat zijn zowel kosten die zijn ontstaan als gevolg van directe en indirecte factoren.

Grootste schade landbouwareaal
De grootste schade is volgens de onderzoekers ontstaan door schade aan landbouwvelden. Sommige velden kunnen niet worden ingezaaid, maar er zijn ook percelen die reeds ingezaaid waren maar door bijvoorbeeld bombardementen niet geoogst kunnen worden. Met name voor deze percelen zijn al veel kosten gemaakt.

Volgens de huidige inschatting zal zo'n 2,4 miljoen hectare met winterteelt die in de zwaarst bevochten regio's liggen niet geoogst kunnen worden. Alleen dit levert al een schadepost op van zo'n €2 miljard. Ook is er veel schade die voortkomt uit verwoest of gestolen landbouwmachines. De omvang van deze schadepost wordt geschat op €890 miljoen. Daarnaast rekent de hogeschool nog op zo'n €800 miljoen aan overige schadeposten bij akkerbouwbedrijven.

Ook de veehouderij in het land wordt flink geraakt. Volgen schattingen zijn er inmiddels 92.000 runderen, 258.000 varkens en meer als 5,7 miljoen stuks pluimvee door directe en indirecte gevolgen van de oorlog gestorven. Een groot deel van de sterfte zou voortkomen uit gebrek aan voer, slechte toegang tot de bedrijven en het gebrek aan beschikbare diergezondheidszorg. De totale schade voor veebedrijven wordt vooralsnog geraamd op €130 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.

Meer over

Oekraine
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden