Sidhe/Shutterstock.com

Nieuws Oorlog

Miljardenschade voor Oekraïense landbouw

22 Juni 2022

Oekraïense economen hebben recent berekend hoeveel schade Oekraïense landbouwbedrijven tot op heden hebben geleden als gevolg van de oorlog in het land. Niet alleen akkerbouwers maar ook veehouders worden hard geraakt. Er zouden inmiddels honderdduizenden dieren als gevolg van de Russische inval gestorven zijn.

De Russische inval in Oekraine heeft volgens economen van de landbouwhogeschool in Kiev de boeren in het land zo'n €4,1 miljard gekost. Dat zijn zowel kosten die zijn ontstaan als gevolg van directe en indirecte factoren.

Grootste schade landbouwareaal
De grootste schade is volgens de onderzoekers ontstaan door schade aan landbouwvelden. Sommige velden kunnen niet worden ingezaaid, maar er zijn ook percelen die reeds ingezaaid waren maar door bijvoorbeeld bombardementen niet geoogst kunnen worden. Met name voor deze percelen zijn al veel kosten gemaakt.

Volgens de huidige inschatting zal zo'n 2,4 miljoen hectare met winterteelt die in de zwaarst bevochten regio's liggen niet geoogst kunnen worden. Alleen dit levert al een schadepost op van zo'n €2 miljard. Ook is er veel schade die voortkomt uit verwoest of gestolen landbouwmachines. De omvang van deze schadepost wordt geschat op €890 miljoen. Daarnaast rekent de hogeschool nog op zo'n €800 miljoen aan overige schadeposten bij akkerbouwbedrijven.

Ook de veehouderij in het land wordt flink geraakt. Volgen schattingen zijn er inmiddels 92.000 runderen, 258.000 varkens en meer als 5,7 miljoen stuks pluimvee door directe en indirecte gevolgen van de oorlog gestorven. Een groot deel van de sterfte zou voortkomen uit gebrek aan voer, slechte toegang tot de bedrijven en het gebrek aan beschikbare diergezondheidszorg. De totale schade voor veebedrijven wordt vooralsnog geraamd op €130 miljoen.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan

Meer over

Oekraine
Regenradar
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Granen & Grondstof

Telers VS wachten op beter bod voor restant maïs

Interview Kees Huizinga

'Volgend seizoen wordt in Oekraïne nog veel erger'

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt maakt een pas op de plaats

Analyse Granen en Grondstof

Egypte plaatst grote order voor Franse tarwe

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief