Shutterstock

Nieuws Europese Rekenkamer

'EU moet meer doen tegen fraude met GLB-geld'

6 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

De Europese Commissie moet meer doen om fraude met geld uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) op te sporen en te voorkomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Europese Rekenkamer naar de uitgaven in het GLB.

Het GLB is de grootste afzonderlijke post op de EU-begroting en bevat een aantal regelingen die in het bijzonder zijn blootgesteld aan frauderisico's. "Uitgaventerreinen waarvoor complexere regels gelden - bijvoorbeeld investeringsmaatregelen voor plattelandsontwikkeling - en sommige GLB-betalingsregelingen die gericht zijn op het steunen van specifieke categorieën begunstigden, blijken fraudegevoelig te zijn", schrijft de Rekenkamer.

Landroof
Verder wordt er in het rapport gewaarschuwd voor 'landroof'. In EU-verband wordt 'landroof' geassocieerd met de concentratie van landbouwgrond en GLB-subsidies bij grote ondernemingen en investeerders, met name in Oost-Europese lidstaten. Vooral sommige weidegronden en bergachtige gebieden zijn gevoelig voor dit type fraude. Het is voor de instanties moeilijk te controleren of de opgegeven landbouwactiviteit, zoals bijvoorbeeld begrazing, daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

De laatste analyse van het frauderisico binnen het GLB door de Europese Commissie dateert van 2016. Volgens de Rekenkamer is het hoog tijd de huidige frauderisico's binnen de uitgaveregelingen weer eens goed tegen het licht te houden en te actualiseren. Daarnaast moet de Commissie de mogelijkheden die nieuwe technologie biedt - zoals bijvoorbeeld datamining, machinaal leren en satellietbeelden - bij fraudebestrijding door de lidstaten stimuleren.

Het verslag van de Rekenkamer is hier te lezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
gerrit 7 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899440/eu-moet-meer-doen-tegen-fraude-met-glb-geld]'EU moet meer doen tegen fraude met GLB-geld'[/url]
ik denk dat Natuur organisatie's het meest frauderen door te zeggen dat natuur er slecht voor staat, zodat ze meer geld binnen harken!!
Abonnee
Jan 7 Juli 2022
De Oekraïne kan nog geen lid worden omdat er teveel corruptie. In de EU is net zo veel corruptie alleen zijn ze er hier beter in om het te camoufleren. Dat is het grote verschil.
Abonnee
Lei 7 Juli 2022
Bekijk de volgende reportage eens: Het goede doel heiligt de middelen ,vgemaakt doir Marijn van der Poel...
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Nieuws Financieel

Investeerders pleiten voor groene landbouwsubsidies

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Achtergrond GLB

Gecombineerde opgave blijft een grote slangenkuil

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox