lexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Oekraïne

Rutte om tafel met boeren in Oekraïne

13 Juli 2022 - Niels van der Boom - 5 reacties

Minister-president Rutte bracht maandag een bezoek aan Oekraïne. Daarbij nam de premier ook de tijd om met Nederlandse boeren die daar hun bedrijf hebben in gesprek te gaan. Hij benadrukte de noodzaak voor een goed werkend exportapparaat nog eens. Rutte beloofde dat Nederland steun kan bieden op agrarisch vlak, maar ook in de havens.

Premier Rutte arriveerde maandagochtend per trein vanuit Polen in Kiev. Hij bracht een bliksembezoek aan het door oorlog verscheurde Oekraïne. De premier sprak onder andere met president Volodomir Zelenski. Vlak voor de oorlog begon bezocht Rutte het land ook al.

Vorige week kwam Rutte nog in het agrarisch nieuws toen hij beloofde met boeren in Nederland om tafel te gaan zitten. Eerst was het de beurt aan enkele geëmigreerde ondernemers in Oekraïne.

Premier Mark Rutte in gesprek met Nederlandse agrarische ondernemers in Oekraïne. Foto: Kees Huizinga

"Nederland is goed in havenontwikkeling, landbouw en alles wat met water te maken heeft", zei Rutte tegen De Telegraaf. Met die expertise kan Nederland helpen het land er weer bovenop te komen. Zo werd volgens de krant gesproken over het 'adopteren' van de zuidelijke havenstad Cherson, die nu nog in Russische handen is.

Om tafel met agrarisch ondernemers
De Zwarte Zee havens zijn cruciaal voor Oekraïne en daarmee ook voor de landbouwsector. Dat benadrukten zes Nederlandse agrarische ondernemers nog eens tijdens een kort diner vlak voor Rutte  terugkeerde naar Nederland.

Het gaat om een aantal boeren en verwerkers die in Oekraïne actief zijn, waaronder Kees Huizinga. "We hebben bij Rutte benadrukt dat de Zwarte Zee havens cruciaal zijn voor de export van graan uit Oekraïne", legt Huizinga uit. "Nu gebeurt dat over land en via de rivier de Donau. Ook dat is zeer belangrijk, maar deze wegen kunnen maar een kwart van de totale exportbehoefte aan."

'Nieuwe Holodomor op komst'
Huizinga verwacht dat als de Oekraïense tarwe, koolzaad en zonnebloemenzaad niet op de wereldmarkt komen dat zal leiden tot hongersnood in landen die afhankelijk zijn van de Oekraïense producten. Daarbij herinnerde Rutte de Nederlandse boeren aan de ''Holodomor'' in 1933, toen naar schatting 5 tot 10 miljoen mensen in Oekraïne een hongersnood stierven als gevolg van het beleid gevoerd door de Sovjets.

Huizinga is tevreden met de woorden van Rutte. "Hij geeft ons hoop door te zeggen dat Oekraïne de oorlog moet winnen. De stemming in het land is goed en we blijven vechten, ieder op zijn eigen manier. De enige oplossing is het winnen van de oorlog." Nederland heeft tot nu toe voor €172 miljoen aan militaire goederen aan het land geleverd. De zes ondernemers onderstreepten de noodzaak dat meer hulp nodig is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

Oekraine
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
R. Aar 13 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899551/rutte-om-tafel-met-boeren-in-oekraine]Rutte om tafel met boeren in Oekraïne[/url]
Dus daar wil hij wel met ze omtafel?
Hebben ze remkes van de foto geknipt?
Het kan vriezen of dooien 13 Juli 2022
R. Aar schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899551/rutte-om-tafel-met-boeren-in-oekraine]Rutte om tafel met boeren in Oekraïne[/url]
Dus daar wil hij wel met ze omtafel?
Hebben ze remkes van de foto geknipt?
Bij de buren is het gras altijd groener.
Abonnee
kansloos 13 Juli 2022
laat ze hem daar maar houden, kan hij z'n vergezichten over kringloop landbouw daar verkocht proberen te krijgen. wat een vreselijke kansloze vertoning. hier durft hij de boer niet op, in een land in oorlog wel. dat zegt nogal wat.......
Abonnee
Boer Jan 13 Juli 2022
Rutte en kornuiten verkopen de WEF agenda. Boeren in Nederland passen niet in dit plan, voedsel moet geproduceerd worden in oost Europa.
jammer dat Putin zand strooit voor ze, maar onze Mark steekt ze een hart onder de riem en deelt onze centjes uit.
Abonnee
Geen naam 13 Juli 2022
Hij en zijn kabinet hebben toch alleen verstand van boeren om zeep helpen.

Maar onze Mark zal wel kansen zien voor Nederlandse ondernemers. Een Nederlandse boer ben je liever kwijt dan rijk.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden