Eigen foto

Boerenbusiness Agribusiness Award

‘Wetenschappelijke onderbouwing CowToilet’

21 Juli 2022 - Redactie Boerenbusiness

Boerenbusiness reikt dit jaar voor de vierde keer de Agribusiness Award uit. Dé prijs voor bedrijven met een innovatief product of vernieuwende dienst met financieel voordeel voor de boer. Een van de genomineerden van afgelopen jaar was Hanskamp met het CowToilet. Hoe gaat het een jaar later met deze innovatie?

Hanskamp heeft afgelopen jaar de rapportages afgerond; de metingen laten zien dat het CowToilet zijn werk doet. "We hebben dus een wetenschappelijke onderbouwing en dat is in deze tijd heel hard nodig: het aantonen van bewijs voor emissiereducerende systemen", aldus directeur Henk Hanskamp. Het CowToilet is een geautomatiseerd urineersystem voor koeien. Na het eten van het krachtvoer worden de koeien uitgenodigd om in het CowToilet te plassen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het natuurlijk zenuwreflex die een plasneiging veroorzaakt bij de koe. De urine wordt hierbij opgevangen in het reservoir van het CowToilet. Hierdoor kan er ammoniak gereduceerd worden.

"Er is constant onduidelijkheid rondom de emissiereducering. Door deze onduidelijkheid kunnen we nog niet terugkijken op de verwachtingen. Dit moment wordt eigenlijk steeds uitgesteld. Wat moeten we doen met die emissiereducering?"

Hanskamp is enthousiast over het unieke concept dat zij hebben aangeleverd bij hun deelname. "Wij vinden het kunnen laten plassen van een koe op het toilet zo briljant uniek dat de hele wereld het mag weten."  De wetenschap gaf hen vooraf 2% kans van slagen. "Dit is dus wel erg bijzonder, dit werd vooraf als een grapje ervaren."

Spanning rondom uitreiking
Twee andere genomineerden, Lely en JOZ, hadden vrij vergelijkbare innovaties, aldus Hanskamp. "Natuurlijk is het laatste moment dan spannend om te kijken of we de Award meepakken of niet. Het was dan ook best een tegenvaller dat we niet wonnen, omdat we in onze ogen goed aansloten bij het systeem van Lely, de winnaar van de Award."

Hanskamp raadt een deelname echter wel aan. "Je moet wel echt iets bijzonders hebben om mee te doen aan deze award. Ga niet meedoen om het meedoen!" Over de pitch die de genomineerden mochten houden voor de vakjury is Hanskamp het meest te spreken. "De pitch was goed en dit was professioneel opgepakt!"

Agribusiness Award 2022
De aanmeldpagina voor de Agribusiness Award 2022 is inmiddels geopend. Inschrijven kan tot en met 11 september. De vakjury beoordeelt daarna de inzendingen en kiest de genomineerden. 

Ben jij het bedrijf in de agribusiness die met een vernuftig product, vernieuwende dienst of baanbrekend productieproces de boer aantoonbaar financieel voordeel oplevert? Klik dan hier voor meer informatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Agribusiness Award

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

Nieuws Agribusiness Award

BBLeap wint Agribusiness Award 2023

BB TV Harm Ypma

Mestverrijker helpt veehouder vergroenen

BB TV Rieks Smook

'Gras is in potentie een volwaardig eiwitgewas'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox