Alexandros Michailidis/Shutterstock

Nieuws Biologische landbouw

'Biologisch als oplossing voor voedseltekorten'

27 Juli 2022 - Niels van der Boom - 14 reacties

De biologische landbouw heeft een rol in het oplossen van voedseltekorten na de Russische inval van Oekraïne. Dat heeft Eurocommissaris Janusz Wojchiechowski gezegd tijdens de opening van de Biofach landbouwbeurs in het Duitse Neurenberg. Biologische bedrijven zijn onder andere niet afhankelijk van kunstmestimport, waardoor negatieve invloeden minder vat hebben op de sector, zo oordeelt de Eurocommissaris.

De uitspraak van Wojchiechowski kan ook als gewaagd worden beschouwd. Net als gangbare bedrijven hebben ook biologische akkerbouwers en melkveehouders te maken met fikse prijsstijgingen voor veel inputs. Weliswaar niet voor kunstmest en (synthetische) gewasbeschermingsmiddelen, maar wel voor bijna alle andere kostenposten. Daarbij komt dat afnemers aarzelen om hun contractprijzen voor bijvoorbeeld conserven en melk te verhogen. Zij noemen als motivatie dat het gat tussen de prijs van biologische en niet-biologische producten te groot wordt, waardoor de consumptie hieronder te lijden heeft.

Biologisch als verdediging tegen voedseltekort
"Als Rusland de voedselvoorziening als wapen inzet in een oorlog is biologisch een deel van de verdediging", aldus Wojchiechowski tijdens de opening van de Biofach in Neurenberg. Dat schrijft de Ierse nieuwssite Farmers Journal. De agrarische vakbeurs voor de biologische sector wordt van 26 tot en met 29 juli gehouden in Duitsland. "Door de illegale agressie in Oekraïne is biologisch boeren meer waardevol geworden", meent de Eurocommissaris. "De sector is minder afhankelijk van invloeden van buitenaf, zoals de prijs van kunstmest."

"Biologische bedrijven zijn onafhankelijker en dat geldt ook voor inputs van buitenaf", meent hij. Vandaar dat de Europese Commisie inzet op meer biologische bedrijven in de EU. Voor 2030 staat de ambitie op een kwart biologische landbouwgrond. Wojchiechowski noemde dit streven ambitieus maar haalbaar. Overigens onderschrijven zowel het Europees Parlement als de Raad van de Europese Unie het belang van het ontwikkelen van de biologische sector, maar pleiten zij ook voor een marktgerichte benadering.

Meer onderzoek
30% van het Europees budget voor onderzoek en innovatie binnen de landbouw is ingeruimd voor de biologische sector. "We moeten investeren in de veerkracht van de sector. De laatste 2,5 jaar is moeizaam verlopen in de EU, maar zonder voedseltekorten gelukkig. Daar hebben biologische en gangbare boeren aan bijgedragen."

Het is logisch dat de Eurocommissaris uit Polen de biologische sector tijdens 'hun' vakbeurs een hart onder de riem steekt. Tegelijk kunnen de uitspraken ook voor een opgetrokken wenkbrauwen zorgen. Sri Lanka is de laatste tijd veel in het nieuws vanwege de burgeropstand in dat land. Eén van de redenen is een groot voedseltekort nadat president Rajapanska boeren verplichte om biologisch te telen.

Afzetmarkten moeten groeien
Ook biologische boeren – in Nederland tenminste – kunnen twijfels hebben bij de positieve speech. De kosten stijgen ook in hun sector fors door terwijl de verkoopprijs achterblijft. Het verschil tussen biologische en gangbare melk was niet eerder zo klein en dit voorjaar was het voor akkerbouwers vaak lastig om prijsstijgingen af te dwingen voor bijvoorbeeld conserven als erwten, spinazie en boontjes. De biologische afzetmarkt moet groeien om de productie bij te benen, maar vooral de buitenlandse afzet groeit niet significant omdat landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavische landen vaker inzetten op lokaal geproduceerde producten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
Abonnee
Flevo 27 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899787/biologisch-als-oplossing-voor-voedseltekorten]'Biologisch als oplossing voor voedseltekorten'[/url]
Afzet bio loopt moeizaam, peen oogst 2022 is amper van start of gaat volle bak in de gangbare markt weg.
Geen vraag naar blijkbaar.
Het kan vriezen of dooien 27 Juli 2022
Flevo schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899787/biologisch-als-oplossing-voor-voedseltekorten]'Biologisch als oplossing voor voedseltekorten'[/url]
Afzet bio loopt moeizaam, peen oogst 2022 is amper van start of gaat volle bak in de gangbare markt weg.
Geen vraag naar blijkbaar.
Volgens mij is het heel simpel, de consument heeft veel minder te besteden dan vorig jaar de reden is bekend.

Abonnee
Kjol 27 Juli 2022
Hoe meer schaarste door deze oekels hoe beter voor de producent!
Abonnee
Bio boer 27 Juli 2022
Nu mag ik nog 30% gangbare mest gebruiken. Alleen deze is momenteel moeilijk te krijgen. Als we dadelijk geen gangbare mest meer krijgen daalt de bio productie wel 40 tot 50 procent volgens mijn voorligger. Ik denk niet dat wij de oplossing zijn.
Abonnee
sjaak 27 Juli 2022
die man spoort niet..je hebt meer ha nodig met bio teelt ipv gangbaar en de consument wil het op dit moment niet betalen. de gas en elektriciteit rekening hebben voorang
Kraats 28 Juli 2022
Deze man moet zich eerst eens verdiepen in de Bio teelt, voordat hij dit soort onzin verteld. Alleen al bio Tarwe op de meeste gronden 3-5 ton per ha. voor conventioneel 9 -12 ton per ha. En is dus veel meer grond nodig, die ten eerste peperduur is of niet beschikbaar. Bio heeft een interessante functie, heeft aangetoond dat je ook op een andere manier iets kunt telen dan vroeger, en het heeft een belangrijke voorbeeld functie gehad in de conventionele landbouw, zie hoeveel minder chemische middelen er gebruikt worden als vroeger ! Maar een oplossing van dit probleem is niet door iedereen bio te laten telen, kijk maar om je heen. En zoals in eerdere commentaren de meerprijs in de winkel in deze tijden, de energie rekening gaat voor. Moeder de vrouw kan ook de centjes maar eenmaal uitgeven. Helaas is dit de realiteit.
schoenmakers 28 Juli 2022
30% gangbaar mag, zoals nog meer wat kan, wat een rotsector, maar gewoon meeliften op gangbaar, en enkel subsidies als inkomstenbron, wat een minderwaardig volk dat zich daar mee inlaat
Abonnee
Hendrik 28 Juli 2022
Niet vergeten dat bio de gehele buurt verziekt met meeldauw en trips en fytophtora.
Jokertje 1 Augustus 2022
Dit soort uitspraken moest men verbieden wegens in gevaar brengen van de bevolking.

Sri lanka wordt al aangehaald als negatief voorbeeld, maar men gaat onverdroten door met het verkopen van idiote ideeen.

Het lijkt net alsof men vergeten is dat de voedselvoorziening na WWII verbeterd is door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, en dat die in samenwerking met verbeterde teeltmethodes, er voor gezorgd hebben dat honger in Europa onnodig is.

Ik begrijp gewoon niet hoe het kan dan totaal onwetende mensen zich zo mogen laten beïnvloeden door wat milieu extremisten en mensen die totaal niets van landbouw weten.

Dit is een levensgevaarlijke ontwikkeling die gaat lijken op een communistisch systeem waarbij de staat/politiek allemachtig is en denkt de markt en de natuur te kunnen sturen..
Flevoboer 1 Augustus 2022
Hendrik schreef:
Niet vergeten dat bio de gehele buurt verziekt met meeldauw en trips en fytophtora.
En de bioboeren zijn de dupe van het chemiegebruik van de gangbare buren, waardoor er residue gevonden wordt in de bio percelen van phythophthora middelen etc.

Lekker afgeven Hendrik, heel goed!
Abonnee
druppel 1 Augustus 2022
Flevoboer schreef:
Hendrik schreef:
Niet vergeten dat bio de gehele buurt verziekt met meeldauw en trips en fytophtora.
En de bioboeren zijn de dupe van het chemiegebruik van de gangbare buren, waardoor er residue gevonden wordt in de bio percelen van phythophthora middelen etc.

Lekker afgeven Hendrik, heel goed!
dat heeft toch niks met afgeven te maken. of wou je ontkennen dat de druk hooger wordt door besmetten percelen. je ogen sluiten of de andere kant op kijken los je het probleem niet mee op. probeer daarom samen oplossing te vinden maar nooit het probleem van andere te bagatelliseren dat gebeurt in den haag al veelste veel
Flevoboer 1 Augustus 2022
Besmette percelen moeten aangepakt worden, zowel gangbaar als bio. Ik zie in genoeg percelen opslagplanten die ziek zijn, vaak in tarwe waar onvoldoende aan gedaan wordt. Heb niet de ilussie dat biologische percelen de belangrijkste infectiebron zijn hoor.

Abonnee
FB 1 Augustus 2022
De burger heeft de mond vol over biologische landbouw en antie gbm maar als hij/zij als consument in de winkel staat beslist de portemonnee. 5% biologische aandeel in de voedsel verkoop en 50 groene zetels in de tweede kamer is moeilijk met elkaar te rijmen
Abonnee
juun 1 Augustus 2022
residu laat me niet lachen aub na een generatie die de meest gore middelen gespoten heeft schakel je in twee jaar om naar bio
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden