Shutterstock

Analyse Olie

Saoedi Arabië wil oliemarkt stabiliseren

26 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De oliemarkt is sinds het uitbreken van de coronacrisis alle kanten opgeslingerd en dat prijsfluctuaties zijn sinds de Russische aanval op Oekraïne alleen maar erger geworden. Dat is de Saoedi Arabië één van de grootste olieproducerende landen ter wereld een doorn in het oog. Spelers op de oliemarkt balanceren tussen krap aanbod van olie op de korte termijn en een dreigende recessie op de langer termijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van Brent ruwe olie heeft deze week een flinke plus geboekt. Gisteren (donderdag 25 augustus) sloot de Brent notering op $101,74 per vat. Vandaag is de koers al weer wat gedaald, tijdens het schrijven van dit artikel is de prijs net onder de $100 per vat gezakt.

De oliemarkt is blijft erg volatiel. Woensdag kwamen in de VS de voorraadcijfers voor olie en brandstof naar buiten. De voorraad ruwe olie viel daarin lager uit dan een week eerder. Er is zelfs een record hoeveelheid olie en brandstof geëxporteerd uit de VS. Dat gaf de markt weer wat vertrouwen dat het mogelijk nog weleens mee zou kunnen vallen met de rem op de economische groei en de impact die dat heeft op de vraag naar olie. De positieve stemming is later deze week weer wat gedempt door signalen dat er vorderingen zijn in de nucleaire onderhandeling met Iran. Mocht het daadwerkelijk tot een akkoord komen, dan zou Iran weer makkelijker op de wereldmarkt olie kunnen verkopen. Nu is het aangewezen op een beperkt aantal landen dat niet mee doet aan de westerse olieboycot.

Speculatie
De forse prijsbewegingen op de oliemarkt zijn ongunstig voor de producenten van olie. Dat stelde althans de Saoedische prins en minister van olie Abdulaziz bin Salman maandag bij Bloomberg. De prijzen op de oliemarkt komen volgens de prins niet tot stand door vraag en aanbod op de fysieke oliemarkt, maar worden in steeds grotere mate bepaald door speculanten op de termijnmarkt. Niet onderbouwde verhalen over vraaguitval, steeds terugkerend nieuws over grote volumes olie die weer terug op de markt zouden komen, embargo's en sancties maken dat de papieren markt steeds verder van de fysieke markt af komt te staan. De prins hintte waarschijnlijk bewust op een mogelijke productiebeperking binnen de OPEC om de speculanten daarmee de voet dwars te zetten. Afgelopen dinsdag kwam Reuters overigens al met het bericht dat er volgens bronnen binnen de OPEC niet serieus wordt overwogen de olieproductie terug te schalen. De prins bereikte met zijn interview wel een reactie op de markt waar hij juist tegen was.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden