Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs voor eerst in vijf weken weer omhoog

22 November 2022 - Matthijs Bremer

Voor het eerst sinds medio oktober zit de stroomprijs in de lift. Toch blijft de elektriciteitsprijs relatief laag. Vooral een relatief gunstige gasprijs en de grote productie van hernieuwbare energie zorgen voor goedkope stroom. Of de prijs deze winter zo gunstig blijft, is nog maar de vraag. Vertragingen bij het onderhoud van Franse kerncentrales zouden de Europese stroomprijs namelijk op kunnen opdrijven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijwel de hele week was de elektriciteitsprijs hoger dan de afgelopen vijf weken. Maandag 14 november kostte stroom €173,33 per megawattuur. Tijdens het midden van de week was er sprake van een klein dipje. Op donderdag 17 november vond de koers van de EPEX-spotmarkt haar bodem bij een stand van €149,58. In het weekend volgde een stevige prijsstijging, waarna de stroomprijs op maandag 21 november de hoogste stand bereikte. Het stroomtarief was op dat moment €220,46.

{{dataviewSnapshot(52_1669103493)}}

De prijs blijft relatief laag
Hoewel de elektriciteitsprijs stijgt, is stroom vergeleken met de rest van 2022 nog steeds aan de goedkope kant. Sinds medio oktober stond de koers van de EPEX continu tussen de €70 en €180. Dit is een uitzonderlijk laag tarief. Zelden lag de koers van de EPEX in 2022 langer dan twee dagen onder de €200. Deze zomer kostte stroom over het algemeen zelfs meer dan €300 en soms was de elektriciteitsprijs zelfs boven de €600.

Dat de stroomprijs ondanks het koude weer aan de lage kant blijft, komt vooral door een lage gasprijs. In Nederland wordt ongeveer de helft van alle stroom uit gas opgewekt. Daardoor hebben de koersen op de gasmarkt sterke invloed op de elektriciteitsprijs. Dat de gasprijs ondanks lagere temperaturen laag blijft, komt vooral door de hoge vulgraden van de Europese gasreserves. Op het moment zijn de Europese reserves namelijk voor zo'n 95% gevuld.

Naast de lage gasprijs houdt ook de voortvarende productie van hernieuwbare energie het elektriciteitstarief laag. Al heel de herfst wordt er bovengemiddeld veel groene energie geproduceerd. Ook deze week was dit weer het geval en liep het percentage hernieuwbare energie in de Nederlandse energiemix op tot 36,5%.

Franse kerncentrales blijken stoorzender
Of de elektriciteitsprijs ook deze winter laag blijft, is nog maar de vraag. Deze winter dreigt de elektriciteitsvoorziening van Frankrijk namelijk behoorlijk verstoord te raken. De renovatie van ongeveer de helft van alle Franse kerncentrales dreigt vertraging op te lopen. Op het moment liggen 25 van de 56 Franse kernreactoren stil. Aangezien ongeveer 70% van alle stroom in Frankrijk door kerncentrales wordt opgewekt kan dit wel eens flinke problemen opleveren. En die problemen beperken zich niet tot Frankrijk. Door verminderde energieproductie in Frankrijk kunnen Europese energieleveranciers namelijk geen goedkoop noodvermogen uit Frankrijk inkopen. Hierdoor zou de prijs in heel Europa kunnen stijgen. 

Door corona is regulier onderhoud aan verschillende centrales uitgesteld. Daar komt nog bovenop dat er in verschillende kerncentrales scheurtjes in de waterleidingen van reactoren zijn geconstateerd. Bovendien hebben de werkzaamheden door stakingen in oktober wekenlang stilgelegen. Inmiddels wordt er gevreesd dat op winteravonden black-outs ontstaan. De angst leeft dat Fransen die uit hun werk komen, tegelijk hun (voornamelijk elektrische) verwarmingen en tv's aanzetten. Hierdoor kan een flinke piek op het stroomnet ontstaat, met als gevolg dat een deel van het land mogelijk zonder stroom komt te zitten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden