Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Energy Shift

Bijverdienen als zonne-energieboer

12 December 2022

Duizenden agrarische ondernemers hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in een extra (en duurzaam) verdienmodel. Maar wel één die veel minder arbeidsintensief is. Naast melk, ei, vlees, aardappelen of bloembollen verdienen ze ook geld aan stroom.

De zon schijnt. Hoewel in Nederland niet zoveel als in sommige andere landen, toch weten we hoeveel zonuren we jaarlijks in Nederland hebben. Dat maakt dat we behoorlijk precies kunnen berekenen hoeveel stroom een zonnepaneel gaat opleveren. 2022 lijkt trouwens af te stevenen op een recordjaar wat betreft aantal zonuren.

Zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn, met een hellingshoek van zo'n 36 graden, produceren in Nederland het best. Zij benutten gemiddeld gezien het meest van de beschikbare zonuren.

In sommige situaties is het slimmer om te kiezen voor een zogenaamde oostwest-opstelling. Zonnepanelen wekken dan weliswaar per stuk minder stroom op, maar in deze opstelling kun je vaak meer zonnepanelen per vierkante meter kwijt, waardoor je alsnog meer stroom opwekt. Bovendien wordt de hoeveelheid opgewekte stroom meer over de dag verspreid. En bij sommige bedrijven past dat beter bij het stroomverbruik.

Kies agrarisch specialist
Nederland kent heel veel aanbieders van zonnepaneleninstallaties. In de praktijk blijkt dat de invloed van de installateur op het rendement van de installatie ernstig wordt onderschat. Met als gevolg dat veel ondernemers kiezen voor een goedkopere installatie, die soms wel 10 tot 20% minder goed presteert dan de installatie van een duurdere aanbieder.

In dit uitgebreide artikel wordt met rekenvoorbeelden laten zien hoeveel inkomsten je mis kunt lopen bij een installatie van mindere kwaliteit. Oorzaak: onkunde of onwetendheid van de aanbieder of installateur. Gevolg: goedkoop is duurkoop.

Verdienmodel
Hoe verdient de boer dan geld aan zonnepanelen? Dat is eenvoudig. Zonnepanelen wekken wel 25 tot 30 jaar energie op. Die energie kan direct in het bedrijf verbruikt worden. Daarmee bespaar je op stroomkosten. Een overschot aan energie gaat tegen een vergoeding terug het net op, of sla je op in een accu voor later verbruik (of voor verkoop op een moment dat de prijzen hoger zijn).

Agrarische ondernemers kunnen ook gebruik maken van verschillende belastingvoordelen en subsidies. Met een SDE++ subsidie krijgen ze 15 jaar lang een bedrag per opgewekte kWh.

Meer weten
Er zijn handige online tools waarmee je een aardig idee kunt krijgen van jouw situatie. Zoals de Online Calculator van Energy Shift uit Barneveld. Die berekent gratis hoeveel een ondernemer zou kunnen investeren en wat hem dat gaat opleveren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden