Eigen foto

Nieuws landbouwakkoord

DDB: Verkeerde volgorde overleg landbouwakkoord

19 Januari 2023 - Klaas van der Horst - 6 reacties

Bij het overleg over een landbouwakkoord met landbouwminister Piet Adema wordt een verkeerde volgorde gehanteerd. Eerst wordt een aantal praktische doelen gesteld en als laatste wordt genoemd dat een begin moet worden gemaakt met het herstel van vertrouwen tussen landbouw en overheid. Dit is precies de verkeerde volgorde, aldus voorzitter Sieta van Keimpema van de DDB.

Ze zit ook voor het overige met veel gereserveerdheid mee aan tafel, een 'bijzettafel'. Die zouden de motor zijn van het overleg over een landbouwakkoord, zo haalt ze Adema aan, maar echt onderhandeld wordt er volgens Van Keimpema alleen aan de hoofdtafel. Ook twijfelt ze aan de haalbaarheid van een aantal markt-, en prijsafspraken die de minister wil maken. De vraag is volgens Van Keimpema of die afspraken niet in strijd zijn met een reeks internationale overeenkomsten.

Gebonden
De voorzitter van Dutch Dairymen Board (DDB) stelt verder dat partijen in het landbouwoverleg zich moeten binden aan de doelen die het ministerie heeft gesteld. Het ministerie van LNV zegt niet inhoudelijk te gaan reageren op het overleg over een akkoord. Bronnen rond het ministerie nuanceren dit. Het ministerie van LNV heeft de eigen positie duidelijk gemaakt, andere partijen kunnen hun eigen positie hebben.

Van Huët
Het overleg wordt voorgezeten door voormalig Rabo-directeur Carin van Huët. Aan de hoofdtafel zitten naast vier agrarische organisaties (LTO, Agractie, NAJK en Biohuis) ook de provincies (IPO), het ministerie van LNV, Landschappen NL plus het CBL en de FNLI (levensmiddelenindustrie). Aan de neventafels zitten onder meer de sectororganisaties.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Henk. 19 Januari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10902553/ddb-verkeerde-volgorde-overleg-landbouwakkoord]DDB: Verkeerde volgorde overleg landbouwakkoord[/url]
Als het ministerie van landbouw de hoofddoelen heeft opgesteld.!
En iedereen moet zich daaraan houden, dan blijft er toch maat èèn conclussie over.!

Stop onmiddelijk ieder overleg en maak dat je wegkomt, want anders word je er later op afgerekend dat je meegeholpen hebt om de Nederlandse Landbouw de nek om te draaien.!
Abonnee
Zeeuw 19 Januari 2023
Henk, helemaal mee eens.
Sector/vakbonden stel je eisen en leg je visie op tafel en vraag daar akkoord op ,dan moet LNV /N minister kleur bekennen en hun standpunt leveren.
Waar zou ik mee beginnen: KDW uit de wet en vervangen door Natuurherstelplan beoordeling per 1 juli as, PAS melders afgehandeld per 1 juli, Aerius berekeningen onder 10 mol/ ha/ jaar heeft geen vergunning nodig in zone van 2 km van Natura 2000. Biologische/duurzame landbouw in de 1 km zone is toegestaan zeker in combi met natuur inclusieve landbouw. Hier moet je 100% positief scoren en anders van tafel. Weet je , onteigen gaat ze niet lukken want er zijn mensen genoeg op op je feestje te komen. EU moet je niet op rekenen die zijn druk met hun eigen vervuiling en omkoping.
Abonnee
SjefO 19 Januari 2023
Ik deel voluit de meningen DDB, Henk en Zeeuw .
Landbouw bedrijfsleven stop op tijd en laat je niet meesleuren door Wal en Adema
Abonnee
Gerben 21 Januari 2023
Het einde van minister Adema komt in het zicht!
Abonnee
Arie arme tak. 21 Januari 2023
Gerben, hebben we het dan gewonnen?
Abonnee
Zeeuw 23 Januari 2023
Nog nietgewonnen maar weereennul aan wachtgeld geholpen. Kan hij voedsel bonnen voor de voedselbank sparen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden