De economie is in het laatste kwartaal van 2022 weer gegroeid met 0,6%, na een krimp van 0,2% in het derde kwartaal. Daarmee komt de groei van het bbp over vorig jaar uit op 4,5%. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag (dinsdag) heeft gepubliceerd. "De vrees bestond eind vorig jaar dat Nederland ook het vierde kwartaal ging krimpen en ons land in een recessie zou raken. Deze vrees is dus niet uitgekomen", aldus Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, in een presentatie.
In 2021 groeide de economie 4,9%, na een krimp van -3,9% in het eerste coronajaar 2020. Daarmee was de economische groei in 2022 tot nu toe het op een na hoogst van deze eeuw. De toegevoegde waarde van de landbouwsector nam in het vierde kwartaal 0,6% af, terwijl deze in het derde kwartaal van 2022 nog 1,7% groeide. De krapte op de arbeidsmarkt nam in 2022 nog iets verder toe: er kwamen 85.000 banen bij.
De bbp-groei is hoger dan in de ons omringende landen. De economische groei is vooral te danken aan hogere consumptie door huishoudens en de toename van het handelssaldo. Huishoudens gaven (met een inflatiecorrectie) in het vierde kwartaal van vorig jaar 0,9% meer uit dan in het derde kwartaal. Er werd vooral meer uitgegeven aan diensten als cultuur en recreatie, horeca en vervoer en communicatie. De overheidsconsumptie groeide ook: met 0,4%. Over het hele jaar 2022 werd er aan cultuur, recreatie en overige diensten 34% meer uitgegeven dan in 2021. "Die groei komt vooral door de inhaalvraag van consumenten, die er na twee coronajaren eindelijk weer op uit konden", aldus Van Mulligen.
Handelssaldo draagt positief bij
Er werden in vergelijking met Q3 3,4% meer goederen en diensten uitgevoerd. De import nam met 2,2% toe. Het CBS heeft ook de consumentenuitgaven over december gepubliceerd. Er werd door consumenten 9,9% meer besteed dan in december 2021. Er werd 20% meer uitgegeven aan diensten. Voor goederen werd juist 0,6% minder uitgetrokken. Aan voedingsmiddelen, dranken en tabak werd in december 5,5% minder besteed dan een jaar eerder. Onlangs meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in december 0,5% was gekrompen ten opzichte van december 2021. Het volume van de non-foodsector steeg met 11,1%, terwijl dat van de foodsector met 7,8% kromp.
Ook over een jaar bekeken nam het handelssaldo toe. Het volume van de goederenexport was in december 4,7% groter dan in december 2021. Er werden vooral meer aardolieproducten, machines en apparaten uitgevoerd. Wel was de export van chemische producten lager. Het volume van de goederenimport was in december 4,5% groter dan in december 2021. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export deze maand gunstiger dan in december 2022. Er werd in het vierde kwartaal ook meer geïnvesteerd in vaste activa ten opzichte van het derde kwartaal (+0,5%), vooral in woningen, gebouwen en infrastructuur.
Hogere groei dan naburige landen
In Duitsland was sprake van een economische krimp van 0,2% in het laatste kwartaal. In zowel België als Frankrijk groeide de economie met 0,1%. De gemiddeld groei in de EU was 0%. Dat was ook het geval in het Verenigd Koninkrijk. De economie van de Verenigde Staten groeide met 0,7% harder in het vierde kwartaal van 2022.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.