Shutterstock

Achtergrond Stikstof Stemming

Mist rond piekbelasters en onvrede tafelschikking

24 Februari 2023 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Het meeste vuurwerk op stikstofgebied kwam deze week vanuit de Tweede Kamer, waar gedebatteerd werd over het NPLG en stikstofbeleid. Kamerleden liepen zich het vuur uit de sloffen met het oog op de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 15 maart. Daarbij leek D66'er Tjeerd de Groot vaak de enige verdediger van het kabinetsbeleid, de overige coalitie-Kamerleden benadrukten vooral hun afwijkingen daarvan. Tijdens dat debat bleek ook dat de onzekerheid over de toekomst van de landbouw onverminderd groot blijft. In onze wekelijkse rubriek Stikstof Stemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.

In april wordt een speciale website voor piekbelasters gelanceerd, maar daarop krijg je geen uitsluitsel of je wel of niet een piekbelaster bent. Wel moet die helpen om het aantal piekbelasters te verminderen. Volgens minister voor Natuur en Stikstof Christianne der Wal bestaat er geen lijst van. "Ik heb in ieder geval gezegd dat ik geen lijst wil. Ik ken geen lijst, ik wil er geen zien en ik wil er geen hebben", zei ze donderdagavond.

Wel 3000 piekbelasters, geen lijst
Toch moet er op een of andere manier bij de overheid bekend zijn wie die 3.000 piekbelasters zijn, want die komen in aanmerking voor de Lbv+(Landelijke beëindigingsregeling veehouderij)-regeling waarbij ze 120% van de productierechten vergoed krijgen. Mits Brussel die regeling goedkeurt dan, maar volgens de minister staan daarvoor 'alle seinen op groen'. Ze verwacht de regeling in april te publiceren. Voor de 'gewone' Lvb komen 10.000 stoppers in aanmerking en wordt 100% uitgekeerd.

Piekbelaster kan ook blijven?
Piekbelasters die voor 31 december van dit jaar geen actie ondernemen (kiezen voor verplaatsen, innoveren of stoppen), komen niet automatisch in aanmerking voor wat eufemistisch een 'verplichtend instrumentarium' wordt genoemd, zo bleek uit de antwoorden van de stikstofminister. "Daar is geen sprake van, want dat blijft maatwerk per gebied, afhankelijk van de staat van de natuur (...) Als er in een bepaald natuurgebied heel veel ondernemers zijn die gebruikmaken van de Lbv, zou het theoretisch zo kunnen zijn dat we daarmee voldoende deuk hebben geslagen in de depositie en dus niet over hoeven te stappen naar verplichtend instrumentarium voor een piekbelaster die in dat gebied aanwezig is en die tot dan toe geen keuze heeft gemaakt."

Richting zomer meer helderheid
Hoe dat verplichtend instrumentarium (onteigening of intrekken van vergunningen) voor piekbelasters bij natuurgebieden waar er naar mening van de overheid te weinig stikstof is gereduceerd, eruit moet komen te zien en wanneer procedures daarvoor worden opgestart, daarover wil de minister 'richting de zomer' meer duidelijkheid geven. Dan zal ze ook schetsen welke stappen de regering kan ondernemen als bepaalde provincies de hakken in het zand zetten. Op 1 juli moeten de provincies hun gebiedsprogramma's inleveren.

Behalve stoppen kunnen boeren ook kiezen voor verplaatsen en innoveren. Van der Wal noemde een paar keer de Lely Sphere, maar moest toegeven dat ook die innovatie (nog) niet juridisch geborgd is.

'Op schema' met Landbouwakkoord
Ondertussen liep ook het overleg over een breed landbouwakkoord door. Daar gebeurde deze week op het oog niet heel veel spannends. Landbouwminister Piet Adema merkte op dat alles volgens schema liep. Dat hebben de deelnemers aan de overlegtafels de laatste weken vaker opgemerkt. Het schema werd strak gehandhaafd door gespreksleider Wouter de Jong, maar over de inhoudelijke voortgang is er minder duidelijkheid. Partijen worden gevraagd hun bijdrages te leveren, maar de terugkoppeling laat te wensen over. Ook wordt geklaagd dat er een te strakke scheiding is van hoofd- en bijzettafels is. Partijen mopperen dat ze niet weten wat over en weer de stand van zaken is.

Adema wil geld van Van der Wal?
Ook zijn er signalen dat niet iedereen vertrouwen heeft in het succes van de officiële gesprekken aan de landbouwtafels en dat er langs nog meer lijntjes overleggen lopen. Minister Adema zou bovendien een deel van de miljardenpot van minister Van der Wal willen gebruiken om landbouworganisaties inschikkelijker te maken. Bijvoorbeeld door ze vergoedingen toe te zeggen voor 'groene' en 'blauwe' diensten, zeg maar: voor natuuronderhoud en waterbeheer. Van der Wal zou dat niet willen, zo melden Haagse media.

Verhaal wordt bijgestuurd
Van der Wal lijkt de laatste weken ook druk bezig om haar stikstofverhaal bij te sturen. Ze uit zich genuanceerder over Aerius, over de criteria voor een goede staat van instandhouding van natuur, wil anders kijken naar piekbelasters en dergelijke. Het lijkt erop dat ze daarmee in wil spelen op de rechtszaak over het stikstofmodel die volgende week dient en klagers de wind uit de zeilen wil nemen. Of dat helpt, zal dan blijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
johan van Pinksteren 25 Februari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10903076/mist-rond-piekbelasters-en-onvrede-tafelschikking]Mist rond piekbelasters en onvrede tafelschikking[/url]
Lely Sphere, gedverder!! Het is een directe kostprijsverhoging waar onze melk geen cent meer waard door wordt. Niet doen dus.
Abonnee
jan 25 Februari 2023
gewoon weidegang dus. Het is de best emissiearme oplossing, en de goedkoopste!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 25 Februari 2023
Het is voor mij zo langzamerhand wel duidelijk geworden dat én de overheid én de piekbelasters zich kennelijk nooit hebben afgevraagd of niet juist de piekbelasters in een positie verkeren waarin zíj én de samenleving juist geld kunnen verdienden aan de bijproducten die de piekbelasting vandaag veroorzaken. Niets wat er op een bedrijf wordt geproduceerd is afval zonder waarde, maar om kwaliteit en waarde van de huidige afvalproducten te verhogen is onderzoek nodig over hoe dit op een landelijk niveau klaar te spelen. In een eerder commentaar, schreef ik om agrarisch Nederland als één groot gemengd bedrijf te gaan beschouwen, waarin elke tak zoals weidebouw en dierhouderij, geïntegreerd worden en zodoende ervoor te zorgen dat ons voedsel op een gezonde manier wordt geteeld, verwerkt en verkocht. Je zou kunnen denken aan één grote Nederlandse Landbouw Coöperatie waar alle producentes lid van zijn. Vrijwel zeker zal het gevolg zijn dat wij veel beter, gezonder voedsel krijgen waarvoor de producenten ook meer geld ontvangen en waarmee de hele stikstof, methaan, koolzuur problematiek wind uit de zeilen gaat halen en ook de Natuur als geïntegreerd deel van Agrarisch Nederland op te nemen. Grote dromen, ja misschien wél, maar daar hebben wij als Nederlanders het lef en ook de kennis wel voor. Dus aan de slag gaan!
Abonnee
Zeeuw 25 Februari 2023
Ik ben het absoluut niet eens met Louis. Wij hebben met onze politici in groen-pvda en D66 en vervolgens de grote meelopers zonder ballen , zonder kennis, Hordijk cie volgers ( liegen dat het gedrukt staat ( wetenschappelijke onbetrouwbaarheid manipuleren naar betrouwbaarheid)) een overheid met struisvogel politiek. Ook in een nieuwesetting zullen ze regels bedenken en manipuleren om de landbouw te onderdrukken in” hun “ landschap. Zij misbruiken met Raad van State de EU regelgeving en doen zelfs verzoeken om via EU hun beleid vorm te geven.
.Wat helpt wel: landbouw werkt mee aan duurzame landbouw inclusief inzet van duurzame beschermingsmiddelen onder een betrouwbare regelgeving, betrouwbare vergoedingen voor inclusieve landbouw en natuur.
Daarnaast eerlijke beoordeling van Natuurherstel door een Authoriteit waarin de betrokken sectoren participeren(dus niet alleen ecologen of biologen) . De Natuurherstel beoordelaars dienen een vast protocol hiervoor uit te voeren dat herhaalbaar is dooreen nieuwe beoordelingsgroep. Onderzoek in Schotland is prima maar kan niet op de veluwe of bij de hunebedden toegepast / geïnterpreteerd worden. Het budget voor de natuur en milieustichtingen dient efficiënt bezien te worden enbeterin te zetten voor natuurherstel beoordeling dan voor rechtszaken.
Derhalve zoeken en kiezen naar een politieke kleur die duurzaam beleid formuleerd en geen liquidatie beleid, vervolgens wel importeerd volgens een ongewenste productie standaard.
Ik voorspel dan veel natuur branden!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 25 Februari 2023
Beste Zeeuw, Ná wat U in de eerste regel schrijft over het helemaal niet eens met mij te zijn, lees ik verder en zie dat wij het eens zijn over de moeilijkheden die de politici met gebrek aan kennis veroorzaken en dat wij het ook eens zijn over waar wij naar toe moeten gaan. En dat zijn de grote lijnen waar het overleg over zou moeten gaan.
regelbedenker 25 Februari 2023
Geachte Louis Pascal de Geer, zou u uw naam niet veranderen in communist, jij stelt hier waar Rusland aan dreigde kapot te gaan, misschien zijn ze daar nu wel beter bezig als wij hier, hun hebben schijnbaar van de fouten geleerd, en hier gaan we helemaal dezelfde kant op, de overheid bepaald onderhand voort alles wat we mogen en moeten doen, enkel het risico, is nog voor de kleine zelfstandige, dit kan op een gegeven moment niemand vol houden
Abonnee
Louis Pascal de Geer 25 Februari 2023
Geachte Regelbedenker, Laat ik mezelf maar eens even wat beter voorstellen,
Ik ben liberaal en heb niets en wil ook niets met het communisme of welk andere isme te maken hebben, ben liberaal en heb de idealen van John F Kennedy en Martin Luther King overgenomen. Tot aan mijn vervroegde pensioen ben ik opgeklommen van een soort cowboy bedrijfsassistent van een groot Engels bedrijf naar de post van Vice-president waar ik verantwoordelijk was voor 23 grote boerderijen met een totale oppervlakte van 230.000 ha en een jaarlijks graan oppervlak van 33,000 ha en 18.000 ha suikerriet, dit alles in Brazilië en niet in het Amazonegebied. Ik ben gewend in het groot te denken en ook het welzijn van de samenleving te bevorderen. Als U dat communisme noemt, is dat helemaal voor uw rekening! Om uit de huidige impasse in Nederland en Europa te komen moeten wij in het groot denken en de eerste regel moet zijn dat de consument de baas op uw erf of fabriek is, en hoe sneller wij ons aanpassen hoe beter de financiële resultaten zullen worden, Doen wij dat niet dan komt er een grote rekening op tafel voor ons allemaal. Samen zijn wij Sterk dat is gezond verstand.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden