Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs stijgt licht door lage temperaturen

29 Maart 2023 - Matthijs Bremer

Door lagere temperaturen is gas afgelopen week wat duurder geworden. Al blijft de stijging door de hoge Europese vulgraad beperkt. Dit bleek een belangrijke reden voor de Europese Unie om zijn lidstaten weer een ambitieuze vuldoelstelling op te leggen. Daarnaast blijven de LNG-importen ondanks stakingen bij Franse LNG-terminals op hoog niveau.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs beweegt grosso modo tussen de €41 en €43 per megawattuur, waarbij sprake is van een licht stijgende tendens. Het weer blijkt wederom een zeer dominante factor op de gasmarkt. De lichte opwaartse prijsdruk van deze week is met name toe te schrijven aan een naderende koude periode. Tegen de recente weerverwachtingen in zijn de temperaturen op het moment kouder dan gemiddeld. De verwachting is dat deze situatie nog even voortduurt.

Ondanks de lagere temperaturen blijft de prijsstijging beperkt. Nu het verwarmingsseizoen zo goed als over is, is de angst voor gastekorten als sneeuw voor de zon verdwenen. De vulgraden zijn namelijk nog veel hoger dan gemiddeld. Dit blijkt rede voor de EU om de gasvoorraden dit jaar nog verder te vullen. Het plan van de Europese commissie om de gasvoorraden op 1 november voor 90% te vullen is namelijk door de lidstaten goedgekeurd. Daarmee ligt de target ruim 10 procentpunten hoger dan vorig jaar. Al is het maar de vraag hoe ambitieus de target echt is. Vorig jaar lukte het de lidstaten om de gasvoorraden met bijna 95% te vullen.

LNG importen gunstig
Ondanks de grotere vraag uit China weet de Europese Unie nog altijd flink grote hoeveelheden LNG te importeren. Zelfs stakingen bij meerdere Franse LNG-hubs en nieuwe problemen bij de grote Amerikaanse LNG-importeur Freeport LNG zorgden niet voor lagere importen. Nederland, België en Duitsland wisten eind maart in 30% van hun gasvraag aan LNG te voorzien. Bovendien wordt de importcapaciteit nog altijd stevig uitgebouwd. Zo zitten drie Duitse gasterminals op het moment in de opstartfase.

Daarnaast kondigde Nederland aan de LNG-importcapaciteit per 2026 met nog eens een kwart uit te breiden. Daarmee moet Nederland in staat zijn om de laatste afhankelijkheid van Russisch gas van zich af te schudden. Al is het maar de vraag of het LNG-aanbod groot genoeg blijft om die capaciteit ook echt te benutten. Door de strenge corona-lockdowns bleef de vraag naar LNG in China afgelopen jaar achter. Daardoor was Europa in staat om het overtollige LNG van China over te nemen. De heropening van de Chinese samenleving maakt het onwaarschijnlijk dat de EU wederom grote partijen LNG uit het Aziatische land kan overnemen. De groei van de Internationale productie van vloeibaar gas blijft dus nog altijd cruciaal voor de Europese ambities op het gebied van LNG-importen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden