Dynamische energiecontracten kunnen een echte uitkomst bieden aan boeren die graag gebruik maken van duurzame energiebronnen en de wisselende energietarieven. Twijfel je of dit type energiecontract past bij jouw bedrijf?
In dit artikel lees je meer over hoe het contract werkt, de voordelen en de risico's.
Dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract is een flexibel contract waarbij je geen vast maandelijks tarief betaalt voor al je gas- en energiekosten. In plaats van de vaste kosten, hangen de tarieven af van de wisselende prijzen van de energiemarkt. De consument of het bedrijf dat zo'n contract afsluit, kan zelf kijken naar de dagelijkse veranderingen en zijn verbruik daarop aanpassen.
Het geeft dus meer controle over de kosten en heeft het potentieel om veel geld te besparen. Gasprijzen veranderen per dag, energieprijzen kunnen zelfs elk uur aangepast worden. Je kan dus de tarieven van je energie vergelijken met een uur daarvoor, en kosten besparen door bepaalde processen die veel stroom vergen uit te voeren op het moment dat de tarieven relatief laag zijn.
Voordelen van een dynamisch contract
Door de wisselende prijzen kunnen bedrijven goedkoper uit zijn dan met een 'normaal' energiecontract. Tijdens periodes waarin er vaak minder vraag is naar stroom, zoals vroeg in de ochtend of 's avonds laat, kunnen boerenbedrijven gebruikmaken van lagere energietarieven. Ook is het energiecontract erg flexibel en heeft het vaak geen opzegtermijn.
Steeds meer boeren maken gebruik van eigen duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens. Hierdoor ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en bespaar je op je maandelijkse kosten. Een dynamisch contract is een goede manier om het meeste uit jouw eigen energiebron te halen, door hier gebruik van te maken tijdens de piekuren en tijdens de daluren een lagere prijs te betalen.
Ook motiveert een dynamisch contract om efficiënt met energie om te gaan. Energie-intensieve processen kunnen uitgevoerd worden tijdens daluren, waardoor je de laagste tarieven betaalt. Dit is niet alleen gunstig voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.
Risico's en uitdagingen
Een dynamisch energiecontract kan helpen met het besparen op hoge energiekosten, maar er zijn ook uitdagingen. Zo ben je met dit type contract meer afhankelijk van de wisselvalligheid van de energiemarkt. Door onverwachte prijsschommelingen zijn er financiële risico's. Het is dus van belang om de energiemarkt bijna non-stop in de gaten te houden en te analyseren, zodat je goed geïnformeerde keuzes kan maken voor jouw bedrijf.
Het minimaliseren van risico's is een uitdaging. Wel kan je dit makkelijker maken door bepaalde programma's of software te gebruiken die toezicht houden op energie-intensieve processen. Hiermee kan je een maximale prijs aangeven en zullen deze processen dus gecontroleerd worden en niet uitgevoerd worden als de kosten op dat moment te hoog liggen. Zo dek je jezelf in tegen onverwachte hoge kosten.
Past een dynamisch energiecontract bij jouw bedrijf?
Niet elk bedrijf zal baat hebben bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract. Het is dus belangrijk om te kijken of het een goede manier is om kosten te besparen, of dat je toch kiest voor de zekerheid van een vast maandelijks tarief.
Kies je liever voor een vast energiecontract met een looptijd van één of drie jaar? Dit is vanaf 1 juni 2023 weer mogelijk. Een vast zakelijk energiecontract kan je nu dus weer voor langere tijd afsluiten met vaste maandelijkse tarieven. Niet alleen voor bedrijven is dat goed nieuws, want ook consumenten kunnen voor het afsluiten van een vast contract weer energie vergelijken om te kijken waar ze het voordeligst uit zijn.