Agrifoto

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

26 Juni 2023 - Niels van der Boom - 2 reacties

Duitsland heeft een miljoenenboete van Brussel afgewend door tijdig met een nieuw nitraatbeleid op de proppen te komen. Dit betekent wel dat de omvang van nitraatgevoelig gebied fors wordt uitgebreid en boeren in dat gebied het (kunst)mest gebruik fors moeten reduceren.

Begin juli heeft het Duitse parlement ingestemd met nieuwe mestwetgeving van landbouwminister Özdemir. Het heeft tien jaar geduurd om de zestien bondslanden op één lijn te krijgen, tot groot ongenoegen van de Europese Commissie. Die dreigden met een boete ter hoogte van €11 miljoen - plus een dwangsom van 800.000 euro per dag - wanneer het land niet snel het nitraatniveau in grondwater terugdringt. Die boete, die begin juni werd aangekondigd, is nu afgewend.

Derde minder mest
Knelpunt zijn de zogenaamde 'rode gebieden' waar consequent de EU-limiet van 50 milligram nitraat per liter water wordt overschreden, of een limiet van 37,5 milligram met een sterk stijgende lijn. Özdemir heeft de omvang van deze kritische gebieden flink vergroot, van 2 tot 2,9 miljoen hectare. Boeren die in zo'n gebied vallen moesten eerder al 20% snijden in hun mestgebruik. Dat is nu verhoogd tot een derde.

Vooral in Saksen-Anhalt en Noordrijn-Westfalen resulteerde de maatregel in flink wat weerstand, waardoor sinds begin juni is geschaafd aan de wetgeving en op technische punten aangepast. De belangrijkste wijziging is dat er fors meer meetpunten komen om de rode gebieden beter te definiëren. Iets waar de EU ook op aandringt. De deelstaten zijn bang dat ze hierdoor met fors hogere kosten worden opgezadeld.

DBV is tevreden
DBV-secretaris generaal Bernhard Krüsken is tevreden met deze oplossing. "Door precies te meten waar teveel waterverontreiniging plaatsvindt worden boeren die zich wel aan de regels houden niet nadelig beïnvloed. Hierbij wordt het principe 'de vervuiler betaalt' in de praktijk gebracht."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zeeuw 26 Juni 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904806/duitse-nitraatwetgeving-snijdt-fors-in-mestgebruik]Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik[/url]
Dat geeft ook aan dat overleg met Nederlandse boeren en Duitse boeren ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Bijvoorbeeld ook zorgdragen voor juiste, eerlijke rapportages en straks niet alleen de foute uitkomsten wel en de goede niet inzenden naar de bureau analisten! Begin van een Duitse BBB is nodig!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 26 Juni 2023
Het is natuurlijk wél heel belangrijk om precies te weten waar de hoge nitraatgehaltes in het grondwater vandaan komen, niet alleen in Duitsland maar ook in de andere landen van de EU. Wát kunnen wij doen om die nitraatvervuiling tegen te gaan. Dáár moet de wetenschap en het geld naar toe. Op papier is alles mogelijk en ook onmogelijk. Ik ben het helemaal eens met Zeeuw en zou zelfs zeggen een europese BBB? Dwangsommen en boetes zijn volgens mij een bewijs van onvermogen om met elkaar tot bruikbare en effectieve oplossingen te komen. Wat doen ze toch in het Europese Parlement???
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden