Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs houdt kosten elektriciteit behapbaar

27 Juni 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs viel het begin van de week wat hoger uit. Door een lagere opbrengst uit hernieuwbare bronnen waren de productiekosten namelijk hoger. Dat de prijs later in de week toch daalde was vooral het gevolg van een lagere gasprijs. Daarnaast start Noord-Holland een experiment voor de toepassing van waterstof op agrarische bedrijven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs was in het begin van de week vrij hoog, maar daalde tegen het weekend flink. Op dinsdag 20 juni werd elektriciteit voor €119,91 verhandeld. Tot 22 juni steeg de elektriciteitsprijs tot €125,26. Daarna daalde de elektriciteitsprijs tot zondag 25 juni tot €74,76.

De dalende elektriciteitsprijs was onder meer het gevolg van een lagere gasprijs. Sinds dinsdag 20 juni is de notering van de TTF gedaald van €38,71 per megawattuur naar een prijs van rond de €32,50. Door de hogere gasprijs is de toevoer van LNG richting Europa namelijk weer toegenomen. Daarnaast zien we de Europese gasreserves nog altijd hard stijgen. Dat komt nog altijd vooral door een lager gasverbruik. In de periode van 2019 tot 2021 werd er in Nederland zo'n 90 miljoen kubieke meter gas per dag verbruikt. Inmiddels is de gemiddelde vraag afgenomen tot 63 kuub per dag.

De elektriciteitsmarkt kon dit steuntje in de rug wel gebruiken want deze week daalde de productie van hernieuwbare energie van rond de 70% naar net onder de 50%. Met name de productie van zonnestroom daalde hard van 44,6% naar 32,9%. Door het lage vermogen uit hernieuwbare bronnen werden de kolencentrales deze week weer bijgeschakeld. Als was het aandeel van kolencentrales in de energiemix door de lagere gasprijs kleiner dan 1%.

Noord-Holland investeert in waterstof
De provincie Noord-Holland werkt aan de toepassing van waterstof binnen de agrarische sector. Op 6 juli start de provincie met een fieldlab, een hotspot voor waterstofinnovaties binnen de sector. Alle investeringen zijn bedoeld om kennis op te doen over de toepassing van waterstof op agrarische bedrijven. Het is de bedoeling dat de waterstof de rol van diesel overneemt. De waterstof binnen het project komt van een windturbine en zonnepanelen van een nabijgelegen bloembollenbedrijf. Zo wordt getest of waterstof kan worden gebruikt om netcongestie te voorkomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden