Shutterstock

Nieuws Inflatie

Forse daling inflatie met nieuwe rekenmethode

30 Juni 2023 - Linda van Eekeres - 1 reactie

Prijzen lagen in juni 5,7% hoger dan in juni vorig jaar. Daarmee is de inflatie iets afgenomen. Althans volgens de oude rekenmethode van het CBS. Maar volgens de nieuwe methode die sinds juni wordt toegepast, was de inflatie in mei fors hoger dan de gepubliceerde 6,1%, namelijk 9,9%. Als het CBS al vorige maand was begonnen met de nieuwe rekenmethode zou de inflatie in juni fors gedaald zijn.

Al die tijd nam het CBS namelijk niet de reëel energieprijzen mee in de consumentenprijsindex (CPI), maar de meest recente. Vanaf juni rekent het CBS met de energieprijzen die ook daadwerkelijk door huishoudens betaald worden. Ook is er berekend hoe hoog de inflatie de afgelopen periode zou zijn geweest volgens de nieuwe methode. En wat blijkt: deze viel dit jaar veel hoger uit.

In de oude methode werd gebruikgemaakt van de prijzen van nieuwe contracten zoals energieleveranciers die doorgeven aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Hierdoor liep het inflatiecijfer toen de energieprijzen door het dak begonnen te gaan harder op dan wanneer er met reëel contracten zou zijn gerekend. De afgelopen maanden zie je juist het omgekeerde effect.

Sinds deze maand wordt een andere methode gebruikt voor het berekenen van de energieprijzen die worden meegenomen. Het CBS is daarvoor in het voorjaar van vorig jaar begonnen met het verzamelen van contractgegevens van huishoudens bij verschillende energieleveranciers. Op basis van deze gegevens heeft het CBS ook teruggerekend wat de 'reële' inflatie zou zijn geweest. 

Waar het gepubliceerde CBS-cijfer in september 2022 een piek bereikte met een inflatie van 14,5% (in navolging van de piek van gasprijs eind augustus), was die volgens de nieuwe methode 7,8%, om door te stijgen naar het hoogste punt van 11,6% in januari van dit jaar. Waar de 'werkelijke' inflatie vorig jaar eigenlijk lager was, bleef die over de afgelopen maanden juist hoger dan de gepubliceerde inflatie. Zo was de inflatie over mei volgens de nieuwe rekenmethode 9,9% (in plaats van 6,1%), april 10,3% (i.p.v. 5,2%), maart 10,8% (i.p.v. 4,4%), februari 11,5% (i.p.v. 8%) en januari 11,6% (i.p.v. 7,6%).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeeuw 1 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904881/forse-daling-inflatie-met-nieuwe-rekenmethode]Forse daling inflatie met nieuwe rekenmethode[/url]
CBS geeft gelukkig zelf aan waarom het nieuwe berekeningsmodel beter is en aansluit op de werkelijkheid. Het is trouwens wel verrassend hoe hoog de nieuwe index uitkomt. Aardig om in de onderdelen te kijken waar de hoogste stijging vandaan komt en of daar nog perspectief van verlaging is te verwachten!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden