Shutterstock

Analyse Energie

Nieuw diepterecord elektriciteitsprijs

4 Juli 2023 - Matthijs Bremer

Hernieuwbare energie houdt de markt ook deze week weer volop in zijn greep. De EPEX noteerde deze week een diepterecord. Voor het eerst in de geschiedenis werd een negatieve dagprijs genoteerd. Daarnaast geeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) netbeheerders nieuwe bevoegdheden om de wachtlijst voor zwaardere aansluitingen te beperken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een korte piek daalde de elektriciteitsprijs tot een nieuw bodemrecord. Op dinsdag 27 juni was de dagprijs op de EPEX €101,98. De dag erna (woensdag 28 juni) steeg de elektriciteitsprijs naar het hoogste punt van de week, bij €115,51. Daarna daalde de elektriciteitsprijs enorm hard. Op zondag 2 juli noteerde de EPEX een stand van -€89,02.

Negatieve prijzen zijn op de hedendaagse elektriciteitsmarkt geen zeldzaamheid meer, maar een negatieve dagprijs kwam nooit eerder voor. Op die dag vond een uitzonderlijke overproductie van zonne- en windenergie plaats, waardoor de elektriciteitsprijs voor het eerst maar liefst vijftien aaneengesloten uren negatief bleef. Overigens is dat niet het enige record dat die dag sneuvelde. Voor de eerste keer noteerde de EPEX een negatieve stand tussen zes en zeven uur 's avonds en op het hoogtepunt van de dag legde energieleveranciers maar liefst drie uur lang €500 per megawattuur bij om van hun elektriciteit af te komen.

Netschaarste wordt aangepakt
Daarnaast kondigde de ACM enkele hervormingen op het stroomnet aan. Zo lopen bedrijven die overcapaciteit op het stroomnet lange tijd niet gebruiken vanaf deze week het risico hun capaciteit te verliezen. Netbeheerders krijgen namelijk het recht om ongebruikte capaciteit af te nemen. Daarnaast wordt het voor netbeheerders makkelijker om flexibele contracten aan te bieden. Netbeheerders mogen bijvoorbeeld overeenkomen dat een bedrijf tijdens de spits geen stroom af mag nemen. Op deze manier moeten lange wachtlijsten worden ingeperkt. In de hervorming is opgenomen dat deze rechten alleen worden toegepast in regio's waar sprake is van onvoldoende capaciteit op het stroomnet. Toch is de verwachting dat het nieuwe beleid vrijwel overal zal worden uitgerold. Van deze zogenoemde netschaarste is in de praktijk in heel Nederland namelijk al sprake.

Door een te lage capaciteit op het stroomnet moeten bedrijven vaak lang wachten voor ze aanspraak kunnen maken op een zwaardere aansluiting op het stroomnet. Op het moment wachten ongeveer 5.600 bedrijven op een aansluiting die een grotere stroomcapaciteit kan dragen. Op het moment is het dan ook niet ongebruikelijk dat bedrijven vijf jaar moeten wachten op een zwaardere aansluiting. Verwacht wordt dat de wachtlijsten alleen maar toenemen, want zonder elektrificatie van de bedrijfsprocessen is het vergroenen van de Nederlandse industrie vrijwel onmogelijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden