Vreugdenhil Dairy Food

Achtergrond Melk

Animo melkveehouders voor CO2-reductie groot

6 Juli 2023 - Linda van Eekeres - 1 reactie

Een derde van de uitstoot van broeikasgassen van Nestlé komt uit de agrarische sector en de helft daarvan uit melk, vertelt Nikki Adamo, CEO van Nestlé Nederland. Het Zwitserse voedingsconcern gebruikt melkpoeder van Vreugdenhil Dairy Foods en daarom is er de voedingsreus veel aan gelegen de uitstoot van melkveehouders die aan het familiebedrijf leveren terug te dringen.

Nestlé Global wil volgens het laatste duurzaamheidsverslag de uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 2018 gehalveerd hebben en in 2050 bij netto-nul uitkomen. In het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland (bij Emmi) liepen al langer projecten - waar Vreugdenhil onlangs ook op bezoek is geweest - en vorig jaar begon Nestlé met Vreugdenhil een pilot om de uitstoot op het boerenerf te beperken. 

Vreugdenhil is positief verrast over het aantal melkveehouders dat mee wil doen aan het project. Naast de zeventien pilotboeren die in de laatste maanden van vorig jaar zijn begonnen, zijn er nog 34 melkveehouders bijgekomen. En dat hadden er qua belangstelling wel honderd kunnen zijn, kwam naar voren tijdens het symposium 'De toekomst van de melkveehouderij in Nederland', dat Vreugdenhil en Nestlé vorige week op de Dairy Campus in Leeuwarden organiseerden.

De bedoeling is dat het aantal deelnemers stap voor stap uitbreidt richting 2030. Het streven is dat dan 267 van de circa 900 melkveehouders die aan Vreugdenhil leveren meedoen. In de tweede helft van dit jaar kunnen meer melkveehouders zich aanmelden.

Investering van €54 miljoen
Gezamenlijk wordt er door Nestle en Vreugdenhil meer €54 miljoen geïnvesteerd in het project om broeikasgassen te reduceren. Per bedrijf wordt gekeken wat er gedaan kan worden om de uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan, lachgas) te verlagen. Zo zorgt het inzaaien van grasklaver er bijvoorbeeld voor dat er minder kunstmest hoeft te worden gebruikt, zodat er minder CO2 wordt uitgestoten. Ook het voersupplement Bovaer, dat de methaanuitstoot verminderd, wordt ingezet. Dit jaar wordt er ook gekeken naar de bodem, om meer van eiwit van het land af te krijgen en ook CO2 op te slaan, volgens de regeneratieve landbouwgedachte, aldus Vreugdenhil. De boer beslist zelf welke maatregelen worden toegepast.

Hoe meer CO2 er wordt gereduceerd, hoe hoger de vergoeding. Die kan volgens de melkpoederproducent per jaar oplopen tot €7.000. "Het moet de melkveehouder niets kosten en in het gunstigste geval levert het geld op", zegt Marjolein de Kreij, manager Milk Supply bij Vreugdenhil. "Van Bovaer weten we gewoon dat de koe niet meer gaat geven, dus dat betalen we volledig. Grasklaver inzaaien is een ander rekensommetje: we betalen het risico, maar de boer gebruikt ook minder kunstmest." Deelnemende boeren moeten wel tijd investeren, onder meer voor workshops en bedrijfsbezoeken. 

Tijdens het symposium zei Klaas Cuperus, duurzaamheidsmanager bij Nestlé Nederland, dat het concern bereid is een premium prijs te gaan betalen. De Kreij geeft aan dat het niet ondenkbaar is dat er in de toekomst naast een weidepremie ook een CO2-premie komt. De melk van de betrokken melkveehouders komt overigens niet één op één in de producten van Nestlé terecht (het gaat een beetje volgens hetzelfde principe als wanneer je groene stroom koopt).

PPS met Cono en Unilever
Vreugdenhil en Nestlé zijn ook bezig met het opstarten van een publiek-private samenwerking (PPS) met het ministerie van LNV en Wageningen University, waar ook Cono en Unilever bij betrokken zijn. Het gaat dan om achttien maatregelen die op het boerenerf ingezet kunnen worden om CO2 te reduceren. De kennis die dat oplevert, kan ook weer in andere projecten worden toegepast. Details hierover zullen binnenkort worden bekendgemaakt.

Volgens Kees de Koning, manager van de Dairy Campus, is een halvering van de uitstoot van broeikasgassen in 2030 haalbaar met de huidige kennis 'en er zit meer in de pijplijn'. Dan heeft hij het vooral over methaan. "Met vakmanschap en goede innovaties is de reductie haalbaar." Ammoniak (geen broeikasgas) is volgens hem 'een andere discussie'. Met reductie van stikstof houden de ondernemingen zich ook niet bezig.

Rabobank reserveert €3 miljard voor transitie
De landbouwtransitie kwam wel ter sprake tijdens het symposium. Rabobank was er ook en gaf te kennen heel graag een partner voor de toekomst te willen zijn. Aan de ene kant is de bank risicomijdend om de spaarders te beschermen, maar de Rabobank wil boeren ook in de transitie bijstaan en heeft €3 miljard apart gezet om dat te faciliteren. De middelen die de bank inzet, zijn aflossingsvrije periodes en rentekorting. 

Biologisch melkpoeder
Vreugdenhil maakt verschillende soorten melkpoeder voor Nestlé en voor andere ijs-, yoghurt- en chocolademakers. Daar is nu ook biologisch melkpoeder bijgekomen, maakte de onderneming deze week bekend. In haar fabriek in Putten - die in 2022 werd aangekocht en waar vanaf begin dit jaar al geitenmelkpoeder wordt gemaakt - wordt biologische volle- én magere melkpoeder voor de voedingsmiddelenindustrie geproduceerd. Vreugdenhil ziet een toename in de vraag naar biologische melkpoeders als ingrediënt voor zoetwaren, zoals koekjes en chocoladepasta. "Doordat de droogtorens in Putten relatief klein zijn ten opzichte van onze andere droogtorens, leent deze fabriek zich bijzonder goed voor de productie van speciaalproducten", aldus Patrick Besten, Business Development Director bij Vreugdenhil. De biologische melk wordt opgehaald bij leveranciers van Vreugdenhil zelf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeeuw 11 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904936/animo-melkveehouders-voor-co2-reductie-groot]Animo melkveehouders voor CO2-reductie groot[/url]
Wat een mooie combi voor de toekomst. Ik begrijp eigenlijk niet waarom NH3 niet meegenomen wordt in de samenwerking. Het is een kleine uitbreiding maar levert separaat gigantisch veel info of de innovaties voor broeikasgas reductie gelijktijdig hierop scoort. Ik verwacht het zeker! Tevens is het dan echt veldonderzoek met wetenschappelijke basis. Neem in ieder geval een nulmeteing op ad randum geselecteerde bedrijven en over 5 jaar nog een keer. Dan heeft CaBS ook weer gegevens om eerlijke info hetland in te slingeren!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Melk

Vreugdenhil geeft melkprijs toch weer een zetje

Nieuws Melk

Emlichheim switcht van A-ware naar Vreugdenhil

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden