Europese Unie

Nieuws Politiek

Groen licht voor omstreden Natuurherstelwet

12 Juli 2023 - Linda van Eekeres - 2 reacties

De Natuurherstel wet is vandaag in het Europees Parlement niet van tafel geveegd, al was het spannend. Eurocommissaris Frans Timmermans kan opgelucht ademhalen, maar critici denken dat op een drukbevolkt land als Nederland de wet grote effecten kan hebben. 

Het Europees Parlement stemde vandaag hoofdelijk over het wetsvoorstel. Dit nadat de de landbouwcommissie van het Europees Parlement de wet afwees en de stemming van de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid eindigde in een patstelling. 336 van de Europarlementariërs stemde voor het wetsvoorstel en 300 tegen. De betrokken ministers van de EU-lidstaten stemden al eerder voor, nadat de wet afgezwakt was. Nederland, Zweden, Finland, Polen, en Italië bleven tegen. Ook het Europarlement zwakte de wet iets af.

Uitstel bij sociaaleconomische gevolgen
De parlementariërs steunen het voorstel van de Europese Commissie om tegen 2030 herstelmaatregelen in te voeren voor ten minste 20% van alle land- en zeegebieden in de EU, maar willen wel dat voedselzekerheid op lange termijn gewaarborgd wordt en dat doelstellingen uitgesteld kunnen worden op grond van uitzonderlijke sociaaleconomische gevolgen. Ook mogen de doelstellingen nieuwe infrastructuren voor hernieuwbare energie niet in de weg staan en moeten de lidstaten de gebieden waar de natuur hersteld moet worden eerst zelf aanwijzen.

Parlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP), fel tegenstander van het eerste uur, noemt het 'een goede zaak' dat het Europees Parlement het voorstel wat heeft afgezwakt. "Dit geeft landen nog enige vrijheid om te kiezen welke behoeftes voorrang verdienen." Toch had hij 'liever gezien dat het voorstel verder was verworpen of verder was afgezwakt'. "De EU-regels voor natuurherstel zijn nog steeds te star, te eenzijdig en te ingrijpend. Veel (landelijke) gebieden zullen op slot gaan, ten koste van voedselproductie, woningbouw en zelfs verkeersveiligheid!"

De volgende stap is dat het Europarlement en de Raad overeenstemming moeten bereiken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zeeuw 12 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10905052/groen-licht-voor-omstreden-natuurherstelwet]Groen licht voor omstreden Natuurherstelwet[/url]
Zo, dat betekent dat de sector scherp moet blijven op eerlijke info. Zorg dat jeparticiperty in de beoordeling van de natuur. Maak werk van wetswijziging dat flauwe omschrijving door juristen misbruikt wordt : voorzichtigheids beginsel door Raad van State bij N depositie en zicht op legalisatie door vele Gemeenten bij bestemmingsverordeningen
au gurkey 13 Juli 2023
Welke sociaaleconomische gevolgen wegen voor een rentmeester zwaarder dan het herstel van de natuur, voor de toekomstige generaties? Een tekort aan voedselzekerheid??
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden