Shutterstock

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

30 November 2023 - Linda van Eekeres

Wanneer energie buiten beschouwing wordt gelaten neemt de inflatie af, blijkt uit CBS-cijfers. In september was de inflatie zonder energie 5,5%, in oktober 5,1% en in november 4,1%. In februari en maart van dit jaar was dit nog 8,1%. Ook de voedselinflatie daalt verder.

Wanneer energie wel wordt meegewogen, zien we dat in de CBS-cijfers de deflatie van vorige maand (-0,4%) zich weer heeft omgezet in inflatie (+1,6%). Dit is op jaarbasis, volgens de snelle raming van het CBS waren de consumentenprijzen in november 1,1% lager dan in oktober. Hierbij plaatst het CBS de kanttekening dat door seizoensinvloeden (bijvoorbeeld duurdere vliegtickets in het hoogseizoen) ontwikkelingen maand-op-maand vaak volatieler zijn dan jaar-op-jaar.

Energie heeft al enige tijd een grote invloed op het inflatiecijfer. Daarbij komt dat het inflatiecijfer wordt vertroebeld door de nieuwe rekenmethode van het CBS die in juni van dit jaar is ingevoerd. Daarbij wordt er nu uit gegaan van de werkelijke energiecontracten, terwijl eerder gerekend werd met prijzen van nieuwe contracten. De CBS-cijfers zijn echter niet met terugwerkende kracht aangepast. Energie (inclusief brandstoffen) was volgens de CBS-berekening in november 25,3% goedkoper dan een jaar eerder. In oktober was energie op jaarbasis 40,2% minder duur dat een jaar eerder.

De inflatie van de groep voedingsmiddelen, dranken en tabak neemt ook af, van 8,7% in oktober naar 7,3% in november.

Inflatie eurozone neemt af
Volgens de HICP waarmee de inflatiecijfers binnen Europa vergeleken worden, was de inflatie over november 1,4%. In oktober was dat -1,0% en in september -0,3%. De inflatie in de hele eurozone is juist afgenomen, van 2,9% in oktober naar 2,4% in november. De inflatie in België is met -0,7% het laagst. In Duitsland is de inflatie 2,3% en in Frankrijk 3,8%. 

Ook in de eurozone neemt de inflatie van voedsel, alcohol en tabak af. Van 8,8% in september, 7,4% in oktober, naar 6,9% afgelopen maand. Daarbij valt op dat onbewerkte voeding op jaarbasis wel duurder werd. In oktober was onbewerkt voedsel 4,5% duurder dan een jaar eerder, in november was dat 6,4%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden