De milieu-effectgegevens (LCA's) voor de melkveehouderij, waarmee de ingevoerde data van de Kringgloopwijzer worden gewogen en waarmee de sector wordt afgerekend op milieuprestaties, zijn in private handen terecht gekomen. Gevolg is dat ZuivelNL, noch de zuivelketen, er grip meer op hebben en moet betalen voor het gebruik ervan.
Ook worden slechts voor een beperkt aantal voeders, kunstmest, energie en emissiestromen LCA-data meegenomen in de berekening. Daarbij zijn niet alle data openbaar. Dit blijkt uit gegevens van ZuivelNL en Wageningen UR die Boerenbusiness heeft ingezien. Het is een opvallende situatie.
De Kringloopwijzer en de onderbouwing daarvan hebben plaatsgevonden bij Wageningen UR, maar Blonk Milieuadvies, sinds vorig jaar volledig in eigendom van Merieux Nutrisciences, heeft de zeggenschap over de LCA-(levenscyclus analyse)data. Daarmee heeft het bedrijf een machtspositie, want de LCA (en dus ook hoe die er uitziet) geeft aan hoe belastend of milieuvriendelijk een bepaald product of groep producten is.
'Balen'
In een mailwisseling die is ingezien door Boerenbusiness, stellen medewerkers van ZuivelNL en Wageningen UR dat het 'balen' is dat zij nu moeten betalen voor de data en dat niet alle data openbaar zijn, maar voorlopig lijkt daar niet veel aan te veranderen, menen ze. Dit bevestigt directeur Hubert Andela van ZuivelNL. Volgens hem is vorig jaar voor het eerst betaald voor geactualiseerde LCA-data.
Onwenselijk, maar...
In 2022 wilde Blonk ook al geld zien, maar toen is geweigerd en is gewerkt met data van een jaar eerder. Op aandrang van de NZO is afgelopen jaar toch betaald, want de zuivel wilde actuele data kunnen tonen aan klanten. Ook werd betaling nodig geacht om WUR-onderzoekers van de nieuwste gegevens te kunnen blijven voorzien. Het is evenwel geen wenselijke situatie, stelt Andela. LCA-data moeten openbaar en transparant zijn, vindt hij. Daar wordt nu aan gewerkt.
Diverse bedrijven zijn ook niet gelukkig met de huidige situatie. Kunstmest- en voerbedrijven, maar ook energieproducenten zien hun producten niet opgenomen in de databestanden van Merieux (want die bepaalt waarvoor er LCA's komen en hoe ze eruit zien) en zien zich mede daardoor ook achtergesteld. Ze kunnen het dan bijvoorbeeld niet aantonen als hun product duurzamer is dan iets anders, omdat het geen eigen LCA-weging heeft.
Lucratief
Voor Merieux Nutrisciences is het opstellen en uitventen van LCA-'s een lucratief verdienmodel en staat het garant voor snelle groei. Het bedrijf is ontstaan uit het samengaan van het Franse Merieux en het Amerikaanse Silliker. Deze combinatie is een datareus in opkomst en heeft in de voorbije jaren veel databedrijven overgenomen in EU-landen en werkt er hard aan om al deze data uitwisselbaar te maken. Het levert daarbij ook diensten aan de Europese Commissie. Merieux heeft ook een partnership met zuivelreus Danone.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10907399/weging-kringloopwijzer-in-commerciele-handen]Weging Kringloopwijzer in commerciële handen[/url]
joindata is net zo'n club ,boeren verplichten allelei data te verzamelen en dat vervolgens in eeen beschermde omgeving te bewaren.........euh lees data verkopen!!!!