Melkveestapel

Leonie Chapel

Interview Leonie Chapel

Tegensprekende data over leden en aantal boeren

Data over boerenbedrijven sluiten tussen de verschillende overheden en organisaties lang niet altijd op elkaar aan. Boerin en onderzoeker Leonie Chapel-Bosch heeft de afgelopen vijf jaar onderzoek gedaan naar de correlatie en de betrouwbaarheid van de agrarische data en naar het aantal leden van LTO. 
11 Maart 2023
koeien weidegang

Nieuws weidegang

Weer meer koeien langer in de wei in 2022

Het percentage melkveebedrijven dat de koeien in de wei laat lopen is in 2022 nagenoeg stabiel gebleven. Het percentage staat op 83,9%. Het aandeel bedrijven met volledige weidegang name daarbij wel toe, en komt uit op 78,1%. Dit gaat dus ten koste van het aantal bedrijven met deelweidegang.
21 December 2022
melkveebedrijf koeien koeienstal

Nieuws melk

ZuivelNL: meer contributie en bijdrage Koemonitor

Het bestuur van ZuivelNL heeft de begroting 2023 goedgekeurd. Daarmee heeft het ook ingestemd met een verhoging van de contributie en een hogere 'licentiebijdrage' voor Koemonitor.
8 December 2022
Vreugdenhil

Nieuws melk

Vreugdenhil en Nestlé belonen CO2-arme melk

Vreugdenhil Dairy Foods en Nestlé gaan samen investeren in de reductie van de CO2-emissie vanuit de melkveehouderij. Hiervoor is een bedrag van €50 miljoen gereserveerd. Boeren krijgen een vergoeding voor een lagere CO2-uitstoot per kilo melk betaald, plus eventueel geld voor benodigde investeringen om dat doel te bereiken.
1 December 2022
koeien weidegang

Nieuws melk

Animo voor weidegang blijft jaar op jaar toenemen

Het percentage melkveebedrijven met weidegang is in 2021 gestegen naar 84% van het totaal, zo blijkt uit een analyse van Duurzame Zuivelketen. Per saldo gaat het om iets meer dan 300 bedrijven. Weidegang draagt bij aan een positief imago van de melkveesector. Ook kan meer weidegang helpen bij het halen van doelstellingen op gebied van ammoniakreductie en grondgebondenheid.
1 December 2022
voer koeien ruwvoer

Nieuws Melk

Groei in melkveebedrijven met Beter Leven-keurmerk

Het aantal melkveehouders dat melk met het keurmerk Beter Leven levert, is na een moeizame start gaan groeien. Het keurmerk is bij de introductie in april 2019 gestart met zeven melkveebedrijven, die het een tijdlang niet makkelijk hebben gehad. Sinds vorig jaar is het aantal deelnemende bedrijven gegroeid tot 35 stuks.
24 Oktober 2022
grasland melkveebedrijf koeien weidegang grazen

Achtergrond Melk

Overheid jaagt melkvee- en zuivelsector op hoge kosten

De melkveehouderij en ook de zuivelindustrie krijgen enorme jaarlijkse kostenverhogingen voor de kiezen door de stapeling van overheidsbeleid. Alleen al het verlies van de derogatie kost een gemiddeld melkveebedrijf tussen de €23.000 en €28.000, met uitschieters tot bijna €50.000 voor intensieve bedrijven.
8 September 2022
koeien weidegang

Nieuws Weidegang CBS

Steeds meer koeien in wei, maar ze grazen wel korter

Het aandeel melkkoeien dat in de wei graast, is in Nederland het afgelopen jaar weer gestegen. Wel staan de koeien jaarlijks korter in de wei, doordat steeds meer melkveebedrijven ze voor de nacht naar binnen halen.
2 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox