Melkveestapel

grasland melkveebedrijf koeien weidegang grazen

Achtergrond Melk

Overheid jaagt melkvee- en zuivelsector op hoge kosten

De melkveehouderij en ook de zuivelindustrie krijgen enorme jaarlijkse kostenverhogingen voor de kiezen door de stapeling van overheidsbeleid. Alleen al het verlies van de derogatie kost een gemiddeld melkveebedrijf tussen de €23.000 en €28.000, met uitschieters tot bijna €50.000 voor intensieve bedrijven.
8 September 2022
koeien weidegang

Nieuws Weidegang CBS

Steeds meer koeien in wei, maar ze grazen wel korter

Het aandeel melkkoeien dat in de wei graast, is in Nederland het afgelopen jaar weer gestegen. Wel staan de koeien jaarlijks korter in de wei, doordat steeds meer melkveebedrijven ze voor de nacht naar binnen halen.
2 Augustus 2022
melken melkveebedrijf koeien

Nieuws Stikstofclaim

Oproep: speel data van Kringloopwijzer niet door

Stichting Stikstofclaim (SSC) vraagt ZuivelNL om het doorspelen van data uit de Kringloopwijzer aan de overheid te stoppen. De zorg is gerezen of de data wel anoniem is en/of na bewerking zal blijven. Begin deze week kwam naar buiten dat ZuivelNL in 2019 een doorlevercontract heeft afgesloten.
24 Juni 2022
melkveebedrijf Verenigde Staten

Nieuws Stikstof

Belgische zuivel kraakt Vlaamse stikstofaanpak

De Belgische zuivelindustrie staat achter de stikstofdoelen die de overheid zich heeft gesteld, maar kan niet leven met de wijze waarop de Vlaamse overheid het daar gestelde doel wil bereiken. Die aanpak werkt destructief uit op de melkveehouderij, aldus Catherine Pycke, voorzitter van de Belgische koepelorganisatie BCZ/CBL.
10 Juni 2022
Wim van der Sande

Interview Wim van der Sande (COKZ)

'Modernisering toezicht zuivel vol verrassingen'

De kwaliteit van de Nederlandse zuivel is en blijft goed geborgd. Ook is zeker gesteld dat Nederlandse veehouders melk leveren van gezonde dieren. Daarvoor bestaan goede controlemechanismen. Dit heeft de Europese Commissie vorig najaar vastgesteld bij een inspectie van het Nederlandse zuivelcontrolesysteem. Ook is het onafhankelijke toezicht juridisch goed verankerd, ondanks een eerst moeizame start bij de modernisering.
31 Mei 2022
koeienstal ligboxen

Nieuws stikstof

'Uitstoot emissiearme stal in praktijk dubbel zo hoog'

De uitstoot van een gemiddelde emissiearme stal is twee keer zo groot als die volgens opgave door de fabrikant (en goedgekeurd door RVO) zou moeten zijn. Dit hebben medewerkers van het RIVM gezegd tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.
27 Mei 2022
koeien Duitsland

Nieuws Melk

Duitse zuivel ziet oplopende spanning in melkmarkt

In het voorbije jaar 2021 liep de melkprijs in Duitsland met 10% op. In de eerste helft van 2022 blijft die prijs stijgen. De boer ziet daarmee zijn kosten beter gedekt, maar de industrie heeft moeite om alle extra kosten door te berekenen, vooral bij de hoogwaardiger consumentenproducten.
25 Januari 2022
melk maandanalyse

Analyse Melk

Duitse melkproductie verder gekrompen

De stevige krimp van de Duitse melkproductie, die sinds vorige zomer zichtbaar is, heeft in november versterkt doorgezet. De melkaanvoer in Duitsland is, vergeleken met een jaar geleden, nog verder gekrompen.
20 Januari 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief