Agrifoto

Analyse Mest

Veehouder probeert het uit te zingen tot uitrijseizoen

11 Januari 2024 - Wouter Baan

De mestprijzen bewegen begin 2024 verder omhoog. Door de grote aanboddruk wordt er vaak nu al met smart uitgekeken wordt naar de start van het uitrijseizoen half februari.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de mestprijzen torenhoog zijn, is allang geen nieuws meer. Toch stoort het sommige marktpartijen dat in landelijke media verwachtingsprijzen voor de lange termijn worden geschetst van €40 of €50 per kuub, terwijl dit nog lang niet aan de orde is. Dit leidt onnodig tot verdere stemmingmakerij, zo is de gedachte.

Alleen vaste klanten
De realiteit van vandaag is dat de DCA-ophaalbijdragen van rundveedrijfmest in alle gebieden beginnen vanaf €28 per kuub en soms tegen de €30 aan schuren. Er zijn ook intermediairs die ophaalbijdragen boven deze grens verlangen, waar anderen proberen het gematigder te houden. De varkensdrijfmestprijzen liggen in de regel op of boven €30 per kuub. In een enkel geval vragen intermediairs minder. Op veel plekken zit de opslagcapaciteit nokvol. De consequentie daarvan is dat intermediairs enkel hun vaste klanten bedienen. Prijsshoppers komen daarmee soms bedrogen uit.

Hoop gevestigd op uitrijseizoen
Met de start van het nieuwe jaar is de aanboddruk vanuit de melkveehouderij overigens wel iets minder groot geworden. Veel veehouders wilden om boekhoudkundige redenen nog voor het nieuwe jaar mest afvoeren. Op veel bedrijven zitten de mestputten echter nog steeds vol en wordt bij wijze van spreken afgeteld op de kalender richting de start van het uitrijseizoen, met het idee om dan tegen gunstigere tarieven te kunnen afvoeren. Dat is nog geen indicatie voor. Voorlopig liggen nog licht hogere prijzen in het verschiet. 

Disclaimer
In hoeverre de ophaalbijdragen vanaf half februari kunnen gaan dalen, moet blijken. Insiders hanteren alvast een disclaimer om er niet te veel van te verwachten. Op de hoge zandgronden kunnen er bij de start – als het weer meezit – waarschijnlijk wel de nodige volumes worden gelost. Op de natte kleigronden is de situatie complexer. Daar zitten de bieten en aardappelen soms nog in de grond, of zijn percelen tijdens de oogst aan gort gereden. Daarbij is er door de natte omstandigheden ook minder wintertarwe gezaaid, zo wordt ingeschat. Door de verdere afbouw van derogatie in 2024 zal de totale mestplaatsingsruimte bovendien verder slinken, maar een vroeg en droog voorjaar kan toch iets druk van de ketel halen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden