Shutterstock

Nieuws Boerenprotest

Minister Özdemir geeft Duitse boeren 'goedmaker'

15 Januari 2024 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir heeft een goedmakertje bedacht om het Duitse boerenprotest te laten luwen: een dierenwelzijnsheffing, waarmee boeren de modernisering van hun stallen kunnen betalen. Niet iedereen in de Duitse landbouw is er blij mee, maar weigeren wordt moeilijk.

De Duitse Stoplichtcoalitie (Ampel Koalition) van groenen, liberalen en sociaal-democraten wil vasthouden aan de voorgestelde stop op de accijnsvrijstelling voor diesel, de directe aanleiding voor de boerenprotesten. Het daarmee binnen te halen geld is hard nodig om gaten te dichten in de begroting. Toch wil ze ook de protesterende boeren weer van de straat af krijgen. Ze denkt dat te kunnen bereiken met de introductie van een dierenwelzijnsheffing (Tierwohlabgabe), waardoor dierlijke producten duurder worden voor de consument (wellicht nog een beleidsdoel), maar veehouders meer geld ontvangen.

Ideaal moment
Zo'n idee is in voorgaande jaren vaker besproken, maar heeft het tot nu toe niet gehaald. Ditmaal lijkt er het ideale moment voor te zijn vanuit coalitie-oogpunt en lijkt er ook een bredere politieke meerderheid voor te zijn. Naast de Groenen, de FPD en SPD zou ook de CDU het een goed idee vinden.

Zuivel fel tegen
De landbouworganisaties hebben zich nog niet allemaal uitgesproken. Het Duitse Milchindustrieverband (MIV, de Duitse NZO) is er evenwel mordicus tegen, want de zuivelindustrie zou met €700 miljoen aan extra lasten per jaar worden geconfronteerd, terwijl de heffing niet zou gelden voor importproduct. Ook wijzen ze erop dat veel zuivelbedrijven coöperaties zijn, waarmee boeren zelf de heffing moeten opbrengen. Verder zou de heffing Duitsland minder concurrerend maken op de exportmarkt. Ook de vleessector lijkt niet gecharmeerd van het plan, maar heeft nog niet officieel gereageerd.

Bedragen
Per landbouwproduct zou de heffing uitkomen op: 40 cent per kilo vlees, 2 cent per liter melk, eenzelfde bedrag per kilo eieren en 15 cent per kilo boter en kaas. De heffing zou in totaal €3,6 miljard per jaar moeten opleveren. Met het geld moeten stallen diervriendelijker en ruimer worden gemaakt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.

Meer over

boerenprotest
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Bratworst 15 Januari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10907520/minister-ozdemir-geeft-duitse-boeren-goedmaker]Minister Özdemir geeft Duitse boeren 'goedmaker'[/url]
Ze hebben daar ook al een Turkse minister.
Van mij mogen ze de economie het laatste zetje geven, is toch al volledig uitgehold.
De Bauern protesten zijn nog niet klaar, en in Davos klappen ze maar.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Boerenprotesten

Het taboe op sancties tegen voedsel uit Rusland is eraf

Opinie Kasper Walet

Laat boerenprotest groene plannen verdampen?

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

Achtergrond Protesten

Boerenprotesten in Europa worden nog niet minder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden