StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws Akkerbouw

Eiwitboeren en HAK verkennen samenwerking

15 April 2024 - Linda van Eekeres - 5 reacties

Eiwitboeren van Nederland en conservenfabriek HAK gaan samenwerken aan de toekomst van plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem. Dat laat de producentenorganisatie weten in een persbericht. Hoe de samenwerking eruit gaat zien is nog niet heel concreet. Een en ander hangt er ook vanaf wat juridisch kan met betrekking tot prijsafspraken.

Ruim drie weken geleden lieten de Eiwitboeren weten dat telers dit jaar voor bepaalde eiwitrijke gewassen een stuk minder betaald krijgen dan vorig jaar. Zij wezen daarbij naar HAK die de geteelde peulvruchten verwerkt. De fabrikant liet aan Boerenbusiness echter weten zich niet te herkennen in de flink lagere uitbetaling (-24% voor kidneybonen, -17% voor bruine bonen en -13% voor kapucijners).

(Nog) geen hogere prijzen
De conservenfabrikant liet ook meteen weten in gesprek te willen gaan met de producentenorganisatie. Dit heeft vooralsnog niet geleid tot hogere prijzen voor de telers, zegt Anna van der Bijl van Eiwitboeren van Nederland desgevraagd. "Dat is nog niet opgelost. We horen het argument van lagere graanprijzen, maar wij horen van leden dat tussenhandelaren ook zeggen: 'Je ontvangt ook GLB, dat wordt ingecalculeerd.' Maar subsidies zijn bedoeld om de boer te helpen te verduurzamen. Zo'n incentive wordt nu op een andere manier ingezet om goedkoper te kunnen inkopen." De producentenorganisatie heeft de bal neergelegd bij HAK. "Zij hebben contact met de tussenhandel en houden ons op de hoogte."

In hoeverre tussenhandel nodig?
De Eiwitboeren richten zich nu op het nieuwe seizoen. "Voor komend seizoen is het heel belangrijk: hoe gaan we de keten samen vormgeven?" Een van de denkrichtingen is direct leveren aan de fabrikant. "We moeten heel goed kijken wat mag met prijsafspraken volgens mededingingswetgeving. Wij zijn een producentenorganisatie van peulvruchten en dat is anders dan groenten. HAK is een heel belangrijke speler en veel telers leveren er niet alleen peulvruchten aan, maar ook andere gewassen. We moeten kijken welke afspraken we kunnen maken en in hoeverre de tussenhandel nodig is." Van der Bijl geeft ook aan dat de tussenhandel meer doet dan alleen kopen en verkopen, maar zich ook bezighoudt met contractonderhandelingen, opslag en collecteren.

De Eiwitboeren en HAK gaan de komende tijd de samenwerking verder verkennen. Van der Bijl: "We kwamen er na de kennismaking vrij snel achter dat we allebei de teelt van eiwitrijke gewassen waardevol vinden en dat de keten nu niet ideaal verloopt. Het is mooi dat we elkaar hebben weten te vinden en meer op één lijn zitten dan voorheen gedacht."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Peer 17 April 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10908614/eiwitboeren-en-hak-verkennen-samenwerking]Eiwitboeren en HAK verkennen samenwerking[/url]
Open je ogen telers.
HAK wil gewoon- net als alle andere afnemers van je producten- zo weinig als kan betalen. Punt uit.

Dat mag. Het is ook aan jou of je daar in mee gaat, met je volle verstand
Abonnee
Peer 17 April 2024
Open je ogen telers.
HAK wil gewoon- net als alle andere afnemers van je producten- zo weinig als kan betalen. Punt uit.

Dat mag. Het is ook aan jou of je daar in mee gaat, met je volle verstand
Het kan vriezen of dooien 18 April 2024
Peer schreef:
Open je ogen telers.
HAK wil gewoon- net als alle andere afnemers van je producten- zo weinig als kan betalen. Punt uit.

Dat mag. Het is ook aan jou of je daar in mee gaat, met je volle verstand
Idd, ik snap niet dat er nog telers zijn die nog conserven gaan telen het is altijd wat.
Abonnee
hakker 18 April 2024
als je geen geld wil verdienen en je land verrot gereden hebben moet je conserven gaan telen.

en als ze teveel hebben komen ze niet oogsten of afkeuring
zuid-oost 19 April 2024
oke kan dat zo maar??? contract is contract
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden