Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs stijgt buitengewoon sterk

13 Juni 2024 - Matthijs Bremer

Na het dieptepunt van vorige week heeft de olieprijs zich binnen een week bijna volledig hersteld. De waarde nam toe, aangezien het Amerikaanse ministerie van Energie verwacht dat de vraag in de Verenigde Staten stijgt. Sinds donderdag zorgen schommelingen in wisselkoersen er echter voor dat de trend keerde. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs is deze week met ruim 3% gestegen. Op donderdag 6 juni werd olie voor €79,87 per vat verhandeld. Op donderdag 13 juni werd olie voor €82,38 per vat gedaald.

Kijken we naar het dieptepunt van vorige week, dan is de stijging nog forser. Op dinsdag 4 juni werd olie nog voor €77,52 per vat verhandeld. Vergeleken met dat punt is de prijs op donderdag 13 juni met ruim 6% gestegen. Dit is een atypisch sterke stijging voor de oliemarkt. Vorige week daalde de olieprijs nadat bleek dat de OPEC de deur open gezet had voor een wat hogere productie vanaf het vierde kwartaal. De reden dat markt zo sterk reageerde, was dat de Amerikaanse oliemarkt al niet in balans was. In dat land was het aanbod groter dan de vraag.

Sinds het dieptepunt is het vertrouwen in de oliemarkt flink hersteld. Dit komt met name omdat de markt verwacht dat de vraag naar olie snel fors zal toenemen. In de zomer neemt het aantal vluchten toe, waardoor de vraag naar kerosine sterk stijgt. Met name in de Verenigde Staten stijgt de vraag fors, waardoor handelaren denken dat de markt weer in balans komt.

Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft daarnaast de prognose voor de groei van de oliemarkt naar boven bijgesteld. De vraag zal aan het einde van het jaar met ongeveer 1,1 miljoen vaten per dag toenemen ten opzichte van 2023. Dit is een stijging van 200.000 vaten per dag ten opzichte van de eerdere prognose. Volgens het ministerie is de vraag naar olie eind 2024 daardoor zo'n 800.000 vaten per dag groter dan het aanbod.

Wisselkoersen
Donderdag is de stijging van de olieprijs onderbroken. Een belangrijke reden daarvoor is een verandering in de wisselkoersen. De waarde van de euro is deze week gedaald nadat de Franse president Emanuel Macron verkiezingen aankondigde, na een forse overwinnen van de populistische politica Marine Le Pen. Ondertussen werd de dollar juist duurder dan andere valuta. Omdat olie in dollars wordt verhandeld, maakt de stijgende waarde van de Amerikaanse dollar olie duurder voor markten buiten de Verenigde Staten. Dit heeft negatieve gevolgen voor de vraag.

Daarnaast hielp niet mee dat de oliereserves in de Verenigde Staten wederom zijn toegenomen. In totaal werden 3,73 miljoen vaten extra opgeslagen. De verwachting van de markt was dat de reserves na de stijgingen van de laatste weken met 1,55 miljoen vaten zou afnemen. Dit heeft een forse impact op de markt, aangezien de Amerikaanse oliesector heel 2024 al moeite heeft om de reserves in balans te houden.

Ook de dieselprijs is fors gestegen. Op donderdag 6 juni werd olie voor €124,34 per 100 liter verhandeld. Op woensdag 12 juni was de prijs gestegen tot €128,52.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden