Shutterstock

BB 10 jaar Abonnee portret

'Ergeren aan regels die niet uit te leggen zijn'

2 September 2020 - Redactie Boerenbusiness

Boerenbusiness bestaat dit jaar 10 jaar. In het kader van dit jubileum publiceren we op Boerenbusiness diverse interviews met trouwe Boerenbusiness-abonnees. Welke ontwikkelingen, kansen en bedreigingen zien zij? Deze keer is de beurt aan Jacco de Graaf, akkerbouwer uit Wieringerwerf.

1. Wie bent u en wat voor bedrijf heeft u?
"Ik ben Jacco de Graaf, getrouwd met Marbel en we hebben 3 kinderen van 10, 9 en 7 jaar oud. We wonen in Wieringerwerf waar we een akkerbouwbedrijf van ruim 90 hectare hebben (fritesaardappelen, met eigen pootgoedteelt, suikerbieten, granen, graszaad en tulpen (verhuurd), met als nevenactiviteiten duurzame energie (zon en wind) en een vergaderlocatie."

2. Wat bewoog u om 10 jaar terug een abonnement te nemen? Heeft dit uw bedrijfsvoering beïnvloed?
"Ik wilde graag kunnen handelen in put-opties op de aardappeltermijnmarkt van toen nog Amsterdam. Dit was een goedkope en laagdrempelige manier van het risico afdekken van vrije aardappelen. Ik vind het nog steeds jammer dat die mogelijkheid er nu niet meer is. Verder zocht ik een onafhankelijke partij waar ik mee kon sparren over de fysieke markt."

3. Welke pagina van Boerenbusiness opent u altijd als eerste?
"De koersen."

4. Op welke ontwikkeling (in de laatste 10 jaar) bent u het meest trots in uw bedrijf?
"De door mijn vrouw opgezette vergaderlocatie. Klein begonnen in de oude werktuigenberging, maar doordat het zo succesvol was hebben we vorig jaar er een nieuw pand voor gebouwd met meerdere zalen, waar in de grootste zaal ruimte is voor 150 personen. Helaas heeft deze activiteit door de corona een aantal maanden stil gelegen."

5. Wat belemmert u het meest in uw huidige bedrijfsvoering en waarom?"
"Ik denk dat dit de regelgeving omtrent dierlijke mest is. Hier zou ik graag meer van gebruiken om de bodemvruchtbaarheid verder te verhogen, maar dit mag dus niet. Verder kan ik me mateloos ergeren aan regeltjes die gewoon niet uit te leggen zijn, zoals het verbod op zaadcoating met neonics bijvoorbeeld."

6. Waar ziet u de meeste kansen weggelegd voor uw bedrijf en waarom?
"De kansen voor ons bedrijf zitten vooral in de vergaderlocatie, doordat deze recentelijk fors is vergroot is de uitdaging om de bezetting hiervan zo hoog mogelijk te krijgen. Qua akkerbouw is de komende periode erop gericht om efficienter en sneller te kunnen werken om met zo min mogelijk arbeid het werk rond te zetten."

7. Bent u 'online' ondernemer of hecht u nog veel waarde aan informatie op papier?
"Dat is een mix van beide, voor de informatie die snel de actualiteit verliest zoals koersen van de termijnmarkt of weersinformatie is online prachtig, alleen als ik mijn vakbladen wil lezen doe ik dat het liefst van papier."

8. Wie in de landbouw geeft u een compliment?
"Dat wil ik doen aan Michiel van Andel, dit omdat hij al jaren vol energie op twitter gefundeerd bezig is om een weerwoord te geven aan vooral de anti-Glyfosaat lobby."

9. Waar staat uw bedrijf over 10 jaar en bent u dan nog steeds abonnee?
"Over 10 jaar is er een kans dat er zicht is op opvolging of niet, tegen die tijd wil ik de nieuwe generatie laten meedenken over hoe we verder gaan. Tot die tijd verwacht ik dat het bedrijf deze grootte houd en alleen alle processen verder geoptimaliseerd zijn."

10. Als ik hoofdredacteur van Boerenbusiness was dan...
"Zou ik de site en de app overzichtelijker maken zodat ik direct alleen de informatie zie die voor mij van belang is en de rest ergens wat wegstoppen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden