Shutterstock

BB 10 jaar Abonnee portret

'Kansen in middelen optimaliseren door GPS'

18 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

Boerenbusiness bestaat dit jaar 10 jaar. In het kader van dit jubileum publiceren we op Boerenbusiness diverse interviews met trouwe Boerenbusiness-abonnees. Welke ontwikkelingen, kansen en bedreigingen zien zij? Deze keer is de beurt aan M. Verhage, akkerbouwer in het Zeeuwse Oostburg.

1. Wie bent u en wat voor bedrijf heeft u?
"M. Verhage eigenaar van akkerbouwbedrijf Verhage, gemiddeld genomen bouwplan voor een Nederlands akkerbouwbedrijf van 143 hectare met tarwe, gerst, graszaad, vezelvlas, suikerbieten, aardappelen en nog wat speciaal zaadteelten. Het bedrijf is gevestigd in Oostburg (zeeland)."

2. Wat bewoog u om 10 jaar terug een abonnement te nemen? Heeft dit uw bedrijfsvoering beïnvloed?
"Het abonnement is destijds door mijn vader afgesloten en ik heb dit lidmaatschap overgenomen toen ik de boerderij 4 jaar geleden over heb genomen. Hij heeft dat destijds gedaan, om met name op de hoogte te blijven van de verschillende markt ontwikkelen. Nu je beter op de hoogte bent van wat de markt doet, neem je dit wel mee in de verkoop beslissingen van verschillende producten."

3. Welke pagina van Boerenbusiness opent u altijd als eerste?
"Hij opent altijd op de homepage, maar daarna vaak naar de termijnmarktpagina van de aardappelen, of de speciale aardappel of graanberichten."

4. Op welke ontwikkeling (in de laatste 10 jaar) bent u het meest trots in uw bedrijf?
"Dat ik het akkerbouwbedrijf heb kunnen overnemen van mijn ouders en het bedrijf heb kunnen laten doorgroeien."

5. Wat belemmert u het meest in uw huidige bedrijfsvoering en waarom?"
"Toch wel de steeds meer strengere eisen en de strengere regels waaraan we steeds meer moeten voldoen. En dit brengt allemaal extra kosten met zich mee, die we helaas niet terug zien in de betaling van de producten."

6. Waar ziet u de meeste kansen weggelegd voor uw bedrijf en waarom?
"Ik zal toch proberen om binnen mijn bedrijf een breed bouwplan te behouden, om risicospreiding te behouden. Dus er is niet echt een teelt waar ik volop kansen inzie. Ik zelf zie nog wel kansen om de toediening van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die nog verder te optimaliseren door GPS-technieken."

7. Bent u 'online' ondernemer of hecht u nog veel waarde aan informatie op papier?
"Ik vind nog steeds een papieren versie makkelijker te lezen dan online, en je legt het papier even aan de kant, als je het dan nog eens nodig hebt pak je het er zo bij, online moet je vaak weer even zoeken waar het stond.Maar het grote voordeel van online, je kunt altijd op iedere plek bij de juiste gegevens, wat ook steeds belangrijker wordt want soms moet je op een korte tijd iets beslissen terwijl je niet in de buurt van kantoor bent waar de papieren versie ligt. Dus daarom gaat mijn voorkeur toch uit naar online ondernemen."

8. Wie in de landbouw geeft u een compliment?
"Op dit moment wil ik toch een compliment geven aan onze zeeuwse ZLTO voorman, joris Beacke. Hij heeft al veel moeilijke dosiers behandeld met name in zijn vorige functie bij het in stand houden van verschillende bestrijdingsmiddelen. Dit is bij hem ook niet allemaal gelukt, maar hij trekt er wel erg hard aan om toch nog enkele middels wel te behouden."

9. Waar staat uw bedrijf over 10 jaar en bent u dan nog steeds abonnee?
"Normaal gezien, ben ik dan nog steeds lid. Ik zal dan nog zeker boer zijn. En als de verkoop van de producten dan nog op dezelfde manier plaats vinden zal ik nog steeds mijn nodige informatie van jullie site halen."

10. Als ik hoofdredacteur van Boerenbusiness was dan...
"Zou ik lekker verder gaan op deze voet, er wordt voldoende en duidelijke info verstrekt op jullie site en hij is goed toegankelijk."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden