Blog: Marianne Adema

Swapaanbod: bezint eer ge tekent!

19 Januari 2018 - Marianne Adema - 1 reactie

De meeste renteswapklanten zullen ondertussen een voorschot hebben ontvangen op basis van het Herstelkader rentederivaten. Voor het einde van vorig jaar hebben de 2 banken met de meeste renteswaps (Rabobank en ABN Amro) wat definitieve aanbiedingen verstuurd. Het gaat om beperkte aantallen, want de bulk wordt dit jaar verwacht. Wat weten we tot nog toe, en waar moet je als renteswapklant op letten?

Een aantal banken zijn aan het einde van vorig jaar nog actief geweest met het houden van informatiebijeenkomsten. De boodschap hierbij was: meer vertraging, maar heb geduld en wacht ons voorstel af. Daarnaast werd ook verteld dat er goed werk wordt gedaan, zodat de klant niets hoeft te doen.

Dossier zijn puzzels
Het is bekend dat de banken (bij de beoordeling) vaak met onvolledige dossiers te maken hebben. Ook Rabobank heeft recentelijk nog benadrukt dat elk swapdossier een 'puzzeltje' is. Al dat gepuzzel kost tijd en daarbij gaat het, zoals ook de banken nu erkennen, om zeer complexe materie.

Waar de accountmanager van de bank eerst deed alsof hij de expert was, geeft deze nu aan enkel een doorgeefluik te zijn. Er is nu tevens een aparte afdeling die over de renteswapaanvragen gaat. Dit jaar zullen de meeste klanten een aanbod ontvangen. In sommige gevallen komt de bank zelfs langs om het aanbod in een persoonlijk gesprek toe te lichten.

Waar moet je op letten?
Waar moet je als renteswapklant dan op letten? Wees er in ieder geval op bedacht dat banken niet alle dossiers compleet hebben. In de voorstellen worden daarom vaak aannames gedaan. Het is dus aan te raden om deze goed te controleren. Sommige dossiers lenen zich bovendien voor een discussie. 

Juist daarom is er in het Herstelkader voor een aantal aspecten nadrukkelijk een bindend advies opengesteld bij de Derivatencommissie (te vergelijken met een soort verzoekschriftprocedure). Indien uw dossier zich hiervoor leent, zult u uw standpunt wel moeten kunnen onderbouwen en hier actief op moeten reageren. Daarbij is het ook aan te raden om dit eerste bij de bank zelf aan te kaarten. Let daarbij ook op de termijnen.

Herstelkader
Laat u echter niet opjagen, als het gaat om de acceptatie. In het Herstelkader staat dat een voorstel na 12 weken definitief vervalt (nadat het aanbod is verstuurd). Niet na de eerste 4 weken, zoals in sommige brieven onterecht wordt gesuggereerd.

De eerste aanbiedingen laten zien dat sommige banken (waaronder Rabobank) nu al niet erg bereidwillig zijn om een specificatie van het compensatieaanbod te geven. Dit terwijl bepaalde stukken en de berekening essentieel zijn om na te gaan of het voorstel daadwerkelijk klopt.

Als klant heb je recht op inzicht in de wijze waarop een voorstel tot stand is gekomen. Dit is tevens van groot belang, omdat acceptatie van het voorstel inhoudt dat er finale kwijting wordt verleend. Het is dus ook logisch dat de klant, na alles dat er is gebeurd, niet meer op de blauwe ogen van de bankman vertrouwt, maar een onderbouwing wil hebben van de berekening van het compensatieaanbod.

Marianne Adema

Marianne Adema is advocaat bij Adema Advocatuur en Advies. Zij is gespecialiseerd in financieel recht, agrarisch recht en vastgoedrecht. Adema staat veel agrarische ondernemers bij en heeft een advies- en procespraktijk. Verder is zij juridisch adviseur bij diverse windmolenprojecten.
Reacties
1 reactie
Alexander 31 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10877266/swapaanbod-bezint-eer-ge-tekent][/url]
Hallo

Heeft u een lening nodig voor een persoonlijk doel of voor uw zakelijke behoeften? Dit is goed nieuws voor jou. Je bent op de juiste plek. We hebben de capaciteit om zakelijke en persoonlijke leningen / leningen te verstrekken aan bedrijven en particulieren tegen een rentepercentage van 3%.

E-mail: avantcworld@gmail.com

Olivier Alexander
whatsapp +1 409 600 9050

Ontvang de betaalbare leningen van vandaag
gegarandeerde leningaanbieding
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden