Aangeboden door Bayer

Het bestrijden van bladschimmels in bieten

28 Juni 2018

Door de toegenomen noodzakelijke aandacht voor de bestrijding van bladschimmels in bieten, is het belangrijk dat er ook rekening wordt gehouden met de herbetreding van behandelde percelen. Bij het verwijderen van schieters wordt nu nauwelijks rekening gehouden met het tijdstip van de bespuitingen.

Een langdurige blootstelling aan restanten van fungiciden die aanwezig zijn op het bietengewas (kort na de toepassing), moet worden voorkomen. Dit risico neemt toe naarmate er weinig tot geen beschermende kledij wordt gebruikt (handschoenen, kleding met lange mouwen en broekspijpen). Dit is het geval bij het verwijderen van schieters in bieten, omdat deze activiteit vaak wordt uitgevoerd bij mooie weersomstandigheden.

Voor de bespuiting
Daarom adviseren wij om schieters voor de fungicidebespuiting te verwijderen. Is dat niet mogelijk, wacht hier dan mee tot minimaal 14 dagen na een bespuiting. Zo kan op een vrij eenvoudige manier onnodig langdurige blootstelling aan bladfungiciden worden voorkomen.

Wanneer slechts een enkele schieter verwijderd moet worden, of als er door een perceel gelopen wordt om te kijken of bladschimmels zich opnieuw uitbreiden, dan is de blootstelling zo laag dat er sprake is van een verwaarloosbaar risico.Een bietenperceel met schieters.

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief