Agrifoto

Aangeboden door Bayer

Milieumeetlat 2019: recente cijfers zijn bekend

8 Maart 2019

In februari 2019 heeft er een update plaatsgevonden van de milieumeetlat. Voor zo'n 30% van de middelen van Bayer zorgt dit tot een wijziging in de milieubelastingspunten. Een aantal wijzigingen is zeer significant en de verwachting is dat er voor een aantal producten nog wijzigingen zullen volgen.

In onderstaand overzicht staan de wijzigingen in positieve zin (een lagere score is een groen vakje) of negatieve zin (een hogere score is een oranje vakje) per product bij 2 organische stofklassen. Voor de beoordeling van de producten is steeds uitgegaan van de hoogste etiketdosering, met het bijbehorend driftpercentage van het etiket. Klik hier voor een PDF van de tabel.

Een overzicht van de producten van Bayer met wijzigingen in de milieubelastingspunten.

Met de beoordeling van een aantal producten zijn we het niet eens. Deze punten zouden volgens ons, op basis van de beoordeling van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), lager moeten zijn. Hierover zijn we met onderzoeksbureau CLM in overleg. Het betreft onder meer Ascra Xpro, Betanal Maxxpro, Consento, Laudis WG, Fenomenal, Tramat 200 en 500 en Sivanto prime.

Op basis van deze beoordeling zijn we nagegaan hoe we de effecten voor grondwater kunnen indelen naar gronden met verschillende percentages organische stof. De conclusie is dat dit onderscheid niet gemaakt kan worden op basis van de huidige berekeningsmodellen van het Ctgb. In de milieumeetlat lijkt dan ook een te conservatieve berekening gebruikt, die wetenschappelijk mogelijk niet correct is. Ook hierover vindt een overleg plaats.

Samenvattend

  • Voor ongeveer 20 producten van Bayer is een wijziging in de milieubelastingpunten, in vergelijking tot de meetlat 2018. Het betreft vooral significante wijzigingen die resulteren in minder milieubelastingspunten.
  • Voor een aantal producten zijn we nog in overleg met het CLM.
  • De berekeningen in de milieumeetlat voor grondwater corresponderen niet met het registratiedossier. De punten zijn daardoor voor een aantal producten te hoog ingeschat door te conservatieve aannames.
Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden