Shutterstock

Aangeboden door Bayer

Een schoon begin is het halve werk

1 Mei 2019

Een flexibele dosering van Sencor SC, in combinatie met een brede en (zeer) goede bodemwerking van Challenge, zorgen onder meer voor een bedrijfszekere onkruidbestrijding in aardappelen.

Het poten van de aardappelen schiet al weer mooi op. De laatste poters zullen binnenkort de grond in gaan. Door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd kiemen de aardappelen snel, waardoor het niet lang zal duren voordat de eerste aardappelen het eerste daglicht gaan zien. Ook de onkruidbestrijding komt dan in beeld. Hieronder een aantal adviezen en aandachtspunten.

Sencor SC
Sencor SC, op basis van de werkzame stof metribuzin, heeft zowel een goede contactwerking als zeer goede bodemwerking. Sencor SC werkt op 1-jarige grassen en 2-zaadlobbige onkruiden. In aardappelen hebben we een flexibele dosering tot maximaal 0,75 liter per hectare. Voor pootgoed is het advies om kort na de definitieve rugopbouw (na het poten of het aanvrezen) op bezakte grond de toepassing met Sencor SC uit te voeren. In consumptie- en zetmeelaardappelen is het gebruikelijk de bestrijding rond de opkomst uit te voeren. Naast 'een voor-opkomstbespuiting' mag Sencor SC in consumptie- en zetmeelaardappelen ook worden uitgevoerd als 'na-opkomstbespuiting'.

Let goed op de dosering bij een na-opkomstbespuiting, deze is namelijk lager dan bij de voor-opkomstbespuiting. Een ander aandachtspunt is de selectiviteit van het ras. Niet alle rassen verdragen Sencor SC even goed. We hebben hier de Sencor app voor ontwikkeld. Van een aantal rassen staat hier de gevoeligheid voor Sencor in. Ieder jaar testen we nieuwe rassen dus zorg voor de meeste actuele versie van de app.

Challenge
Challenge, op basis van de werkzame stof aclonifien, heeft een zeer sterke bodemwerking. Challenge toepassen op voldoende bezakte grond, kort na het poten van de aardappelen, geeft het beste resultaat bij deze bodemherbicide. Het middel bestrijdt zowel 1-jarige grassen (zoals duist, windhalm en straatgras) alsmede 2-zaadlobbige onkruiden (zoals muur, herderstasje, witte krodde, akkervergeetmijniet, duivekervel en kleefkruid).

Van Challenge is ook de uitstekende werking bekend tegen melganzevoet. De aardappelen die geteeld worden op zand- en dalgronden kunnen dan ook haast niet zonder de kracht van Challenge. Dit vanwege de daar veel voorkomende melganzevoet.

Advisering op een rij:
Pootaardappelen:

  • Sencor-tolerante rassen: 0,25 à 0,75 liter per hectare Sencor + 3 à 4 liter per hectare Boxer.
  • Sencor gevoelige rassen: 2 à 3 liter per hectare Proman + 3 à 4 liter per hectare Boxer.

Consumptie en zetmeelaardappelen (voor-opkomst):

  • Sencor-tolerante rassen
    • 0,25 à 0,75 liter per hectare Sencor + 1,5 à 2 liter per hectare Challenge + 3 liter per hectare Boxer.
    • 0,25 à 0,75 liter per hectare Sencor + 3 à 4 liter per hectare Boxer.
  • Sencor gevoelige rassen
    • 2 liter per hectare Challenge + 3 liter per hectare Proman.
    • 1,5 à 2 liter per hectare Challenge + 2 à 3 liter per hectare Proman + 3 liter per hectare Boxer.

Consumptie en zetmeelaardappelen (na opkomst):

  • Sencor-tolerante rassen
    • 0,05 à 0,15 liter per hectare Sencor in LDS.
    • Mengbaar met Titus, Basagran en uitvloeiers.
De opkomst van de aardappelen laat niet lang meer op zich wachten. Een schoon begin is het halve werk!
Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden