Agrifoto

Aangeboden door Bayer

Schieters in bieten veilig verwijderen

1 Augustus 2019

Het handmatig verwijderen van schieters in bietenpercelen is een belangrijke maatregel om onkruidbieten te voorkomen. Echter, het gevaar daarbij is de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen door de vervroegde aanpak van bladschimmel. Houd hier rekening mee en neem de juiste maatregelen.

Het belang van schieters tijdig verwijderen moge duidelijk zijn. Eén schieter kan 4.500 levenskrachtige zaden produceren. Uit deze zaden kunnen zelfs na 10 jaar nog onkruidbieten bovenkomen. In een volgende bietenteelt zijn onkruidbieten moeilijk te bestrijden en concurreren deze met de gewone bieten. Bovendien vermeerderen onkruidbieten alle ziekten en plagen van suikerbieten.

Het verwijderen van schieters gebeurt meestal tussen eind juni en begin augustus. Tot enkele jaren terug werd er in die periode zelden gespoten tegen bladschimmels, maar door de (fors) hogere bladschimmeldruk is het spuittijdstip naar voren gehaald. De kans dat er handmatig schieters worden verwijderd in een perceel waar al tegen bladschimmelziekten is gespoten, is daardoor flink toegenomen. Dat betekent dat de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen is verhoogd.

Veiligheidsmaatregelen
Om de persoonlijke veiligheid maximaal te waarborgen is het daarom zeer raadzaam om schieters voorafgaand aan de eerste bespuiting tegen bladschimmels uit te voeren. Lukt dit niet, dan kan er het beste gewacht worden tot minimaal 14 dagen na een bespuiting. Moet er binnen twee weken na een bespuiting tóch wat langer door het gewas gelopen worden? Draag dan beschermende kleding zoals een lange broek, bovenkleding met lange mouwen en handschoenen.

Lees ook het artikel waarin Jakob Bartelds (akkerbouwer in Tweede Exloërmond en voorzitter van LTN Noord) vertelt over de aanpak op zijn bedrijf. “Neem gewoon het zekere voor het onzekere en hou de huid bedekt als je kort na een bespuiting door het gewas loopt.”

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden