Bayer CropScience

Aangeboden door Bayer CropScience

Valse meeldauw ook dit jaar reden tot zorg

7 Juni 2022

Wie terugdenkt aan de uienteelt in 2021 zal zich de ongekende druk van valse meeldauw nog goed voor de geest kunnen halen. Er is het afgelopen jaar, ook tijdens de winterbijeenkomsten, veel aandacht geweest voor de manier waarop valse meeldauw zich manifesteert en welke zaken voor beheersing van belang kunnen zijn.

Met name krimp van het middelenpakket, resistentiemanagement en aantastingen in percelen eerstejaars plantuien gaven stof tot nadenken.

'Je hoeft niet lang te zoeken'
Het zal weinigen verbazen dat valse meeldauw zich in tweedejaars plantuien vanuit latent besmet plantmateriaal nu al volop laat zien. Hoewel we grote infecties vanuit systemisch zieke planten zelden op deze schaal hebben gezien en er derhalve ook beperkt kennis over hebben, is het niet onlogisch een vergelijking te trekken met bijvoorbeeld latent Phtytophthora in aardappelen. De groeiomstandigheden vroeg in het seizoen bepalen of – en hoelang – een systemisch zieke plant haar omgeving kan infecteren. Op dit moment lijken die omstandigheden gunstig voor valse meeldauw. Dat is niet alleen zorgelijk voor de tweedejaars plantuienteelt, maar ook voor de percelen zaaiuien die nu pas in de loofgroeifase zitten en nog ruim drie maanden groei te gaan hebben.

Gezond houden wat gezond is
'Voorkomen is beter dan genezen' geldt in het bijzonder voor de beheersing van valse meeldauw. Een strikt preventieve aanpak is noodzakelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van de druk in de omgeving en acteer op tijd op basis van bijvoorbeeld een BOS-systeem.

Met Fandango beschikt u over het breedstwerkende middel in de uienteelt. Een uitstekende preventieve werking op valse meeldauw, Stemphylium en bladvlekkenziekte en een goede nevenwerking op papiervlekkenziekte en bodemgebonden ziekten. Fandango mag vanaf bolvorming maximaal vier keer worden toegepast in een dosering van 1,25 L/ha met een interval van vijf tot tien dagen.

Om het schema compleet te maken kunt u afwisselen met bijvoorbeeld Zorvec Endavia¹ waar u 0,5 L/ha Luna Experience aan toe kunt voegen om ook bladvlekkenziekte en Stemphylium te beheersen.

Ga verstandig met de beschikbare fungiciden om. Respecteer te allen tijde het wettelijk gebruiksvoorschrift en beperk resistentierisico door het opvolgen van de FRAC-richtlijnen.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden