Shutterstock

Nieuws Politiek

Kamer wil controle over stikstoffonds niet verliezen

20 Januari 2022 - Linda van Eekeres - 1 reactie

De Tweede Kamer wil door de regering nadrukkelijk betrokken worden bij de vormgeving van het klimaat- en transitiefonds én stikstoffonds. Ook wil de Kamer dat het kabinet recht doet aan het budgetrecht, en voor de instellingswetten een proeve van beide fondsbegrotingen krijgen op Prinsjesdag 2022 (dit jaar op 20 september).

Een meerderheid stemde woensdag 19 januari in met een motie van Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sophie Hermans (VVD). De Algemene Rekenkamer stuurde de Kamer vorige week (met oog op het debat over de regeringsverklaring) een brief om te waarschuwen dat de Kamer de controle dreigt kwijt te raken over ingestelde fondsen, omdat deze doorgaans geen onderdeel zijn van de rijksbegroting. "We bevelen uw Kamer dan ook aan de instelling en vormgeving van nieuwe fondsen kritisch te volgen. Vanuit het belang van het budgetrecht volstaat het niet om hier alleen maar over 'geïnformeerd' te worden", aldus de brief.

Uiterlijk bij de Voorjaarsnota (voor juni) wordt een voorstel gedaan voor de inrichting van het klimaatfonds en stikstoffonds, van in totaal €60 miljard, zo bracht premier Mark Rutte naar voren tijdens de tweede dag van het Kamerdebat over de regeringsverklaring.

Monitoren nieuwe soorten
De Kamer wil ook dat de regering onderzoekt of monitoring van nieuwe soorten een bijdrage kan leveren aan het inzicht in de stand van de natuur. Een motie van Caroline van der Plas (BBB), Wybren van Haga (Groep Van Haga) en Joost Eerdmans (JA21) daarover vond brede steun.

Moties om €60 miljard uit beide fondsen aan andere dingen te besteden, haalden het niet. Ook moties over het in beeld krijgen van de daadwerkelijke stikstofuitstoot van alle industriële bedrijven; eerst wetenschappelijk onderzoek naar de staat van de natuur alvorens geld uit te geven aan maatregelen die een negatief effect hebben op ondernemingen die grenzen aan natuurgebieden; en alle investeringen in het klimaat-en transitiefonds en het stikstoffonds steeds toetsen op doelmatigheid en doeltreffendheid, sneuvelden.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Reacties
1 reactie
Abonnee
Kjol 20 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10896278/kamer-wil-controle-over-stikstoffonds-niet-verliezen]Kamer wil controle over stikstoffonds niet verliezen[/url]
Duidelijk, opkopen zonder pottekijkers is het devies.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox