Shutterstock

Aangeboden door Flynth

Investeren in uw bedrijf met de EIA, MIA en VAMIL

15 Februari 2022

Bent u als agrarisch ondernemer van plan om in 2022 te investeren in milieuvriendelijke technieken en/of duurzame energie en energiebesparende middelen? Dan kunt u gebruikmaken van fiscale regelingen. Mits uw beoogde bedrijfsmiddel op de Energie- of Milieulijst van 2022 staat.

Ontdek welke voordelen u dit jaar kunt behalen met de EIA, MIA en Vamil.

Wat is de EIA?
De Energie-investeringsaftrek (EIA) geldt voor investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen of duurzame energietechnieken. Met deze regeling kunt u 45,5% van uw investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Hiermee bespaart u op inkomsten- of vennootschapsbelasting. Lourens Minnema, Bedrijfskundig Adviseur vertelt u er meer over in zijn artikel.

Wat is de MIA?
Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) krijgt u belastingvoordeel bij investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen. Afhankelijk van het middel waarin u investeert, kunt u 27, 36 of 45% van het investeringsbedrag aftrekken. De MIA wordt vaak gecombineerd met de Vamil.

Wat is de Vamil?
Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u 75% van uw milieuvriendelijke investeringen op een willekeurig moment afschrijven. Willekeurig afschrijven betekent: op een tempo naar keuze. De overige 25% schrijft u wel regulier af.

In dit artikel over de MIA en Vamil leest u meer over de voorwaarden. Ook leest u hoe u deze regelingen kunt combineren.

Regelingen per branche
Het verschilt nogal of u actief bent in de akkerbouw, melkveehouderij of intensieve veehouderij. Want voor ieder type bedrijf bestaan verschillende regelingen. Die ieder jaar veranderen. Daarom zetten we de belangrijkste zaken voor u op een rij.

Akkerbouw
Voor de akkerbouwbranche zijn er op het gebied van de EIA, MIA en Vamil een aantal wijzigingen aangebracht. Veelal positief. Zo is voor het luchtdicht luchtverdeelsysteem, isolatie van bestaande constructies en HR-glas het maximum investeringsbedrag verhoogd. En kunt u nu ook MIA en/of Vamil aanvragen voor een elektrisch aangedreven wiedbed en een regen- of spoelwateropslag voor het verdunnen van mest. Accountmanager Andries Francke somt alle veranderingen voor u op.

Melkveehouderij
Om in aanmerking te komen voor de EIA, MIA en Vamil moet de investering die u doet op de Energie- of Milieulijst 2022 staan. Omdat dit omvangrijke lijsten zijn en niet ieder onderdeel voor u als melkveehouder van toepassing is, hebben de specialisten van Flynth een whitepaper voor u opgesteld. Zo ziet u in één oogopslag welke codes voor u van belang zijn. U downloadt de whitepaper kosteloos onderaan dit artikel. In dit artikel leest u ook meer over de eisen die verbonden zijn aan het (ver)bouwen van een stal.

Intensieve veehouderij
Ook hebben de adviseurs van Flynth een overzicht gemaakt van alle bedrijfsmiddelen die voor u als varkens- of pluimveehouder relevant zijn. Dit is opgenomen in een aparte whitepaper. In deze whitepaper leest u ook meteen welke belangrijke wijzigingen er zijn ten opzichte van 2021. Fijn, zo hoeft u niet de gehele Milieu- en Energielijst 2022 door te nemen. De whitepaper downloadt u kosteloos hier.

Contact met Flynth
Hebt u vragen over de EIA, MIA en/of Vamil? Of over de investeringen die u gaat doen? De adviseurs van Flynth staan voor u klaar. Met specifieke branchekennis en jarenlange ervaring, ondersteunen ze u met iedere vraag. Neem contact op via het contactformulier of maak een afspraak bij een Flynth kantoor bij u in de buurt.

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox