Shutterstock

Aangeboden door Flynth

Hoge energieprijzen gevolgen voor SDE-subsidie

22 Februari 2022

Het is u vast niet ontgaan: van veel zaken zijn de prijzen enorm gestegen. Zeker de door het dak schietende energieprijzen zijn volop in het nieuws. Hebt u als ondernemer SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) ontvangen? Dan kunnen deze prijsstijgingen gevolgen voor u hebben. Manager Accountancy Wilmar van Leeuwen vertelt u graag wat u kunt verwachten.

Investeert u in zonnepanelen of andere CO2-besparende technieken? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de SDE-subsidieregeling. Zoals de naam van de regeling al doet vermoeden, is deze subsidie bedoeld om duurzame energieproductie te stimuleren.

De subsidie dekt het verschil tussen de kostprijs en de marktwaarde van de energie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verleent een voorschot van 80% van het verwachte verschil voor het komende jaar.

Negatieve bijstelling
De voorschotten over 2021 zijn in 2020 bepaald. Destijds is geen rekening gehouden met de enorme stijging van de huidige energieprijzen. Dit betekent dat u mogelijk teveel subsidie hebt ontvangen. Dat leidt tot een negatieve bijstelling. U moet dan een gedeelte van de subsidie terugbetalen.

De negatieve bijstelling wordt verrekend met toekomstige voorschotten. In dat geval ontvangt u mogelijk een aantal maanden geen voorschot.

Voorschotten 2022
Bij de voorschotten van 2022 wordt wel al deels rekening gehouden met de hogere marktprijzen. Hierdoor hebt u minder kans dat u in 2023 (weer) een negatieve bijstelling krijgt.

Wat kunt u nu doen?
Bij het opstellen van uw jaarcijfers 2021 kunt u een reservering maken voor de verwachte terug te betalen/te verrekenen bedragen van de SDE-subsidie. Hierdoor rekent u de opbrengsten aan het juiste jaar toe.

Vragen?
Wilt u meer weten over de SDE-subsidieregeling? Zoekt u een sparringpartner voor uw investeringsplannen of heeft u vragen over het maken van de reservering voor de SDE-terugbetaling? Neem contact op met een Flynth adviseur. Wij denken graag met u mee.

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox