Flynth

Aangeboden door Flynth

Schenkingen en andere giften: de juiste timing loont

8 December 2023

Ieder kalenderjaar kunt u uw kinderen, maar ook derden, belastingvrij een bedrag schenken. Het loont om uw schenking op het juiste moment te doen. Ook kunt u mogelijk profiteren van extra aftrek door uw gewone giften om te zetten in periodieke giften.

De schenkbelasting kent een aantal vrijstellingen. Zo is er een jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kinderen. In 2023 is het belastingvrije bedrag om aan kinderen te schenken €6.035.

Wordt uw kind in 2024 veertig jaar en wilt u meer schenken dan de jaarlijkse vrijstelling? Dan kunt u dit jaar nog gebruikmaken van de verhoogde vrijstelling van schenkbelasting voor schenkingen door ouders. Dit beroep mogen kinderen die op het moment van de schenking tussen de achttien en veertig jaar zijn in principe één keer in hun leven doen.

Schenken aan derden of een ANBI
Alleen in 2023 is er nog de mogelijkheid om een verhoogde, vrijgestelde schenking te doen aan een derde ten behoeve van een eigen woning.

Ook het schenken, privé of vanuit uw bv, aan een culturele algemeen nut beogende instelling (ANBI) kan fiscaal gunstig uitpakken. U leest er meer over op de website van Flynth.

Zet uw gewone giften om in periodieke giften
Aan de omvang van giftenaftrek zijn voorwaarden verbonden, zo geldt er een drempel. Een gift is pas aftrekbaar wanneer deze boven de drempel uitkomt. Deze drempel geldt niet voor de aftrek van periodieke giften. Zijn uw gewone giften aan goede doelen niet volledig aftrekbaar? Overweeg dan om deze giften om te zetten in periodieke giften. U legt dan schriftelijk vast dat u gedurende vijf jaar een vast bedrag schenkt. Lees hoe u nog dit jaar profiteert van volledige aftrek. 

Meer informatie over schenken en uw vermogen
Wilt u meer informatie over schenken aan kinderen of derden, ook als het om grote bedragen gaat? Onze specialisten vermogens- en inkomensplanning kunnen u hierbij van dienst zijn. Aan de hand van uw toekomstplannen met uw onderneming of privé maken zij samen met u een plan voor uw vermogensbeheer. Daarbij houden we rekening met de fiscale mogelijkheden. Vaak kan dan op eenvoudige wijze veel belastingheffing worden bespaard. Meer weten? Neem contact op.

Bekijk alle eindejaarstips van Flynth.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden