Aangeboden: Limagrain

Groei voor teelt eiwitgewassen

26 Maart 2018

De teelt van eiwitgewassen in de Europese Unie (EU) en Nederland zit stevig in de lift. Akkerbouwers en veehouders nemen onder andere veldbonen weer vaker op in hun bouwplan. Bij LG is de afzet van veldbonenzaaizaad in de afgelopen 2 jaar verdubbeld.

Op diverse terreinen neemt de belangstelling voor lokaal geproduceerd plantaardig eiwit toe. Naast nieuwe afzetkanalen in humane- en veevoeding, biedt ook het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) perspectief. De EU-Landbouwcommissie werkt op dit moment aan een EU-eiwitplan dat de import van eiwit moet reduceren. Het plant wordt eind dit jaar als onderdeel van het GLB verwacht.

Waardevol in het bouwplan
Wanneer afzet en saldo voldoende perspectief bieden, is de teelt snel interessant. Vlinderbloemige eiwitgewassen zoals veldbonen zijn namelijk waardevol. Het gewas bindt zelf stikstof uit de lucht en geeft zo extra bemestingsruimte voor de volgteelt. Het werkt als intensief wortelend rustgewas helend voor de bodem en ruimt even vroeg als graan, dus alle gelegenheid voor een volgteelt of groenbemester.

Voor akkerbouwers groeien de afzetmogelijkheden omdat veevoederproductenten meer vraag hebben naar lokale en GMO-vrije grondstoffen. In humane voeding is meer plantaardig eiwit nodig voor bijvoorbeeld de productie van vleesvervangers. Op veebedrijven kan het gewas de krachtvoeraankoop verlagen.

Nieuwe wintervariant
In 2016 introduceerde LG een nieuw eiwitgewas in Nederland: de winterveldboon. De opbrengstpotentie van deze wintervariant ligt vanwege de inzaai in het najaar hoger dan bij zomerveldbonen. Opbrengsten van 7 tot 8 ton per hectare zijn mogelijk met een eiwitpercentage van gemiddeld 26 à 28%.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden