Kennispartner

Limagrain

Limagrain Nederland staat met kwaliteitsmerk LG voor maïsrassen en Havera grasmengsels voor de hoogste kVEM-opbrengst per hectare. Op BoerenBusiness delen wij graag onze kennis zodat u nog meer rendement uit uw ruwvoerteelt kunt halen. Meer informatie over het bedrijf, de veredeling en ons assortiment vindt u op www.lgseeds.nl

limagrain

Doe de opkomst-check maïs: zo pak je het aan

Na het inzaaien is het doen van een opkomst-check belangrijk voor een geslaagde maïsteelt. In het begin van de maïsgroei kan je nog bijsturen. Bij de check zorg je meteen dat de onkruidbestrijding op het optimale moment wordt uitgevoerd. Hoe pak je dat aan?
Maandag 14:00 uur
limagrain

Deelnemers EiwitChallenge zien harde groei veldbonen

Vanwege de groeiende belangstelling voor eiwitteelt organiseert veredelaar LG dit jaar samen met NAJK een EiwitChallenge. Hierin gaan zeventien jonge telers aan de slag met veldbonen. De deelnemers zien hun winter- en zomerveldbonen hard groeien, zo laten zij weten.
25 Mei 2023
limagrain

Video: maïs zaaien en op de voet volgen

Snijmaïs is een stabiele, hoogwaardige energiebron in het melkveerantsoen. Met alle druk vanuit regelgeving en weersextremen moet de teelt goed verzorgd worden om optimaal te slagen. Als melkveehouder is hier soms lastig tijd voor te vinden. Met Agrility heb je nu een digitale teelthulp.
10 Mei 2023
limagrain

Zo maak je een perfect zaaibed voor maïs

Wanneer de temperatuur in april voldoende oploopt zijn we weer aan de maïsinzaai toe. Na (indien van toepassing) het inwerken van het vanggewas en de bemesting, is de zaaibedbereiding een belangrijke stap naar een geslaagde maïsteelt. In dit artikel zie je hoe het moet (en hoe niet). 
21 April 2023
limagrain

Nieuw: de 'Vers gras stand' met data over graskwaliteit

Inzicht in de actuele kwaliteit van het gras en het verloop daarvan, helpt om je grasland maximaal tot waarde te brengen. In de Vers gras stand delen we vanaf nu de vers gras-analyses die landelijk uit ons LG Lab komen.
13 April 2023
limagrain

Droge maïskuil voorkomen in 2023

Veel snijmaïstelers hebben de maïs van afgelopen seizoen droger in de kuil dan gewenst. Niet voor het eerst werden velen verrast door de snelle afrijping. Een droge maïskuil levert uitdagingen op in de conservering en vervoedering. Met Agrility voorkom je dit jaar dat je te laat hakselt.
8 Maart 2023
limagrain

Zo verlaag je je voerkosten met maïs

Als stabiele leverancier van energie in het melkveerantsoen is snijmaïs op veel bedrijven een belangrijke factor in de voerkosten. Met een hoge VEM-opbrengst én optimale benutting door de koe haal je maximaal rendement en verlaag je je voerkosten. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt.
10 Februari 2023
limagrain

Meer melkgeld en lagere voerkosten

In de afgelopen 6 jaar is het areaal voederbieten in ons land gestegen van 400 naar 3.000 hectare. Bij de meeste veehouders die met dit smakelijke voedergewas starten is het een blijver. Ze merken namelijk dat er meer melkgeld met lagere voerkosten te verdienen is.
24 Januari 2023
limagrain

De top-4 maïsrassen voor 2023

Een weloverwogen maïsraskeuze is een belangrijke schakel in je maïsteelt. Maïstelers hebben de keuze uit een groot aanbod maïsrassen, die van elkaar verschillen in vroegheid, voederwaarde-opbrengst en landbouwkundige eigenschappen. Hieronder de top-4 voor 2023 uit ons rassenaanbod.
18 Januari 2023
limagrain

Zo haksel je op het juiste moment komend seizoen

Hoe droog is jouw maïskuil? Veel veehouders werden dit jaar verrast door de snelle afrijping van hun maïs. Door de droge, warme zomer ging het erg hard en zien we veel maïskuilen van meer dan 40% drogestof. Voorkom voortaan te laat hakselen met onze digitale teelthulp: Agrility.
11 Januari 2023
limagrain

Zetmeelrijke maïs nodig voor eiwitbenutting

Gras en snijmaïs vormen een perfect huwelijk: om het eiwitrijke gras goed te benutten is veel energie nodig. Snijmaïs levert veel energie, uit het zetmeel en uit de celwanden. Met een maïsras dat past bij je grasaandeel, is je rendement het hoogst.
4 Januari 2023
limagrain

Video: op bezoek bij melkveebedrijf Schepens

Mark Schepens heeft een mooi melkveebedrijf langs de rijksweg A2 bij Maarheeze. Hij melkt 190 melkkoeien in een bijzondere stal, met veel automatisering en stro in de boxen.
27 December 2022
limagrain

De nieuwe maïsrassenlijsten

De officiële Aanbevelende Rassenlijsten Snijmaïs zijn weer gepubliceerd. Gebaseerd op onafhankelijk rassenonderzoek, uitgevoerd door WUR, zijn de Rassenlijsten dé betrouwbare bron van informatie bij de maïsrassenkeuze. Hieronder vind je de lijsten en nemen we de lijstaanvoerders door. 
14 December 2022
limagrain

Een optimale maïsteelt met hightech ondersteuning

Iedere maïsteler weet: om er het maximale uit te halen, moet je er bovenop zitten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom introduceert maïsveredelaar LG (Limagrain) het digitale platform Agrility: jouw hightech teeltondersteuning bij maïs.
6 December 2022
limagrain

'Energierijk krachtvoer van eigen land'

Melkveehouder Ton Ruiterkamp teelt inmiddels vijf jaar voederbieten. 'Het is een gezond en smakelijk product en dat verhoogt de voeropname. Op papier lijkt het berekende rantsoen vaak te snel, maar onze koeien blijven goed op de mest.'
2 December 2022
limagrain

Zo haal je de hoogste VEM-opbrengst met maïs

Maïs levert in het melkveerantsoen de nodige energie voor een efficiënte melkproductie. De VEM-opbrengst van maïs wordt door geen ander gewas geëvenaard. Hoe breng je de maïsteelt maximaal tot waarde, door de hoogst mogelijke VEM-opbrengst te behalen?
21 November 2022
limagrain

'Samenwerking biedt wederzijds voordeel'

Melkveehouder Bert Wissels heeft als doel om de voerkosten zo laag mogelijk te houden en is daarin niet bang om buiten de gebaande paden te denken. Hij past naast weidegang ook stalvoedering toe, voert al jaren voederbieten en sinds twee jaar ook veldbonen. In 2022 teelde akkerbouwer Theo Zweverink 3,5 hectare Cartouche veldbonen voor hem.
16 November 2022
limagrain

Stuur je kuiluitslag in en win

De Nationale VEM-wedstrijd is weer geopend! Als maïsteler in Nederland kun je meedoen door je kuilanalyse in te sturen, ongeacht je maïsras of leverancier. Als dank voor je deelname ontvang je een paar warme wintersokken. Ook maak je kans op het winnen van een volledig verzorgd weekend weg aan de Zeeuwse kust.
9 November 2022
limagrain

'De koeien vonden het duidelijk lekkerder'

In de polder ten noorden van Heerhugowaard is ruwvoerspecialist Ludwig Oevermans te gast op het melkveebedrijf van de familie Kroon. Veehouder Marco vertelt over zijn bedrijfsvoering, die in het teken staat van grasbenutting.
2 November 2022
limagrain

'We willen soja volledig vervangen door veldbonen'

Dit seizoen teelde familie IJpema in het Groningse Ezinge voor het derde jaar zomerveldbonen. “Het bevalt ons erg goed om bonenmeel als eiwitrijke krachtvoervervanger te voeren”, zegt Klaas IJpema. In 2023 gaan de maten meer veldbonen telen om jaarrond eigen eiwit te voeren. Dan is aankoop van soja niet meer nodig.
21 Oktober 2022
limagrain

'Vers gras levert aan twee kanten op'

Melkveehouder Ron van Puijenbroek zag de prijzen van soja- en raapschroot stijgen en vroeg zich af: hoe kunnen we op krachtvoerkosten besparen? Hij verdiepte zich in zomerstalvoedering, sloeg aan het rekenen en hakte in 2020 de knoop door. Hij investeerde in een Grasstech Grazer en voert sindsdien vers gras op stal bij.
12 Oktober 2022
limagrain

Krachtvoerkosten verlagen met veldbonen

Door de enorm gestegen krachtvoerprijzen drukken de voerkosten fors op het melksaldo. Naast extra aandacht voor het winnen van goed ruwvoer, kan de teelt van een krachtvoervervanger je voeraankopen verminderen. De veldboon is hiervoor zeer geschikt, zo ervaren steeds meer veehouders.
15 September 2022
limagrain

Tip: grasklaver zaaien na vroege maïsoogst

Na een bijzonder zonnige en warme zomer kan de maïs op veel percelen al vroeg gehakseld worden. Dat schept mogelijkheden voor een geslaagde inzaai van grasklaver. Wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?
12 September 2022
limagrain

Nieuw perspectief voor biscuittarwe

De Brexit heeft gezorgd voor perspectief van de teelt van biscuittarwe in Nederland. Tot op heden waren hiervoor alleen oudere biscuitrassen beschikbaar, die veel aandacht voor ziektebeheersing verlangen. Het ras RGT Bairstow brengt hierin de vernieuwing die nodig is.
9 September 2022
limagrain

De zaaimogelijkheden na maïs

De oogst van snijmaïs is al volop aan de gang, dus kunnen ook de vanggewassen op zand- en lössgrond ingezaaid worden zodra er voldoende neerslag in zicht is. In dit artikel zetten we de mogelijkheden nog eens op een rij.
8 September 2022
limagrain

Foto's: mooie opbrengsten van teelt krachtvoer

De interesse onder veehouders om lokaal krachtvoer te telen neemt al jaren toe. De explosief gestegen krachtvoerprijzen hebben dit nog een flinke impuls gegeven. Het areaal veldbonen, de Nederlandse krachtvoerteelt bij uitstek, is opnieuw gegroeid. Na een gunstig groeiseizoen worden deze zomer mooie opbrengsten geoogst.
26 Augustus 2022
limagrain

De wintertarwe top 4 voor oogst 2023

De graanoogst kwam dit jaar bijzonder vroeg op gang en is onder prima omstandigheden verlopen. Ook de kwaliteit en opbrengst van de wintertarwe was dit jaar doorgaans erg goed. Welke tarwerassen zijn de uitblinkers en dus aanbevolen voor oogst 2023?
16 Augustus 2022
limagrain

Historisch hoog saldo van koolzaadteelt

De koolzaadteelt wint aan belangstelling. Niet alleen door de historisch hoge koolzaadnotering van € 670 per ton. Ook levert de teelt veel voordelen op voor de bodem.
10 Augustus 2022
limagrain

Sterke grasrassen met veel voederwaarde

Melkveehouder Bas ten Hove probeert zoveel mogelijk voederwaarde van zijn grasland te halen. In de video vertelt hij ruwvoerspecialist Ludwig Oevermans hoe hij dat precies aanpakt!
28 Juli 2022
limagrain

Positieve teeltervaring met Zebra wintergerst

In het Zeeuwse Oud-Vossemeer heeft Nils van Tilbeurgh zijn akkerbouwbedrijf De Boshoeve op 135 hectare. Hij teelt hier verschillende akkerbouwgewassen, zoals aardappelen, suikerbieten, zomer- en wintergerst en tarwe, conservenerwten en witlof.
20 Juli 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox