Aangeboden door: Limagrain

Maïstelers kiezen vroegere rassen

25 Mei 2018

Nu de maïszaadleveringen zijn afgerond, kunnen we de balans van de maïsrassenkeuze 2018 opmaken. "Naar verwachting is het areaal in Nederland dit jaar zo’n 3% kleiner dan vorig jaar. Ook zien we dat telers rekening houden met de wetgeving van komend jaar en kiezen zij voor vroegere maïsrassen", meldt Jos Groot Koerkamp van maïsveredelaar Limagrain.

De maïstelers op de zand- en lössgronden moeten vanaf 2019 al op 1 oktober een vanggewas in het maïsland hebben zitten. Dat kan middels onderzaai of door in september de maïs te oogsten. Op de meeste percelen zand- en lössgrond is dit met (zeer) vroege maïsrassen prima mogelijk.

"In onze afzet zien we dat veel telers dat tijdens dit teeltseizoen willen ervaren. Dit jaar is ruim 40% van het maïsareaal in Nederland ingezaaid met LG-rassen. Vanuit ons Nederlandse veredelingsprogramma voor snijmaïs zijn wij van oudsher goed in vroeg afrijpende, oogstzekere maïsrassen met een hoge opbrengstpotentie. De beste vroege rassen op de Rassenlijst doen in opbrengst zelfs niet onder voor middenvroege rassen."

Zaadontsmetting
Een andere grote verandering in de maïsteelt (die mogelijk ook in 2019 ingaat), is het wegvallen van zaadontsmettingen Mesurol en Sonido. Deze middelen staan de tweede helft van dit jaar voor Europese herregistratie. "Vanwege de groeiende weerstand tegen neonicotinoïden in Brussel heeft Limagrain jaren gewerkt aan een niet-chemische zaadcoating. Dit jaar hebben we deze STARCOVER-coating geïntroduceerd en kunnen telers het resultaat in de praktijk zien."

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden