Aangeboden door Limagrain

Wanneer moet je maïs beregenen?

22 Juni 2018

De gewassen ondervinden plaatselijk, zeker op de lichtere gronden, alweer gevolgen van een neerslagtekort. Ook in maïs zien we, na aanvankelijk een enorme groeispurt, de tekenen van droogte. Wanneer moet je maïs beregenen?

Maïs heeft zich dit voorjaar op de veel plaatsen gigantisch kunnen ontwikkelen. In de eerste zeer vroeg gezaaide percelen wordt de aar al zichtbaar. Het beschikbare bodemvocht wordt nu op veel plaatsen echter krap. Als je de mogelijkheid hebt te beregenen, stem je dit best af op het stadium van de gewasontwikkeling.

Vochtbehoefte van maïs
Hoewel het gewas (zeker in de loop van de dag) tekenen kan laten zien van droogte, is beregenen niet altijd nodig. Maïs gaat erg efficient met water om: voor 1 kilo droge stof heeft het 450 millimeter water nodig, dit is bij gras 700 millimeter. Pas als het blad ook na de nacht nog gekruld is, wordt het vochttekort nijpend.

In de fase van blad- en stengelontwikkeling is de vochtbehoefte van maïs niet erg groot. Bij weinig neerslag gaat de plant op zoek naar vocht en dus dieper wortelen. In dit stadium beregenen heeft weinig meerwaarde en kan deze gewenste beworteling verminderen.

Beregenen voor de bloei
De fase waarin een vochttekort het grootste verlies oplevert, is vlak voor en tijdens de bloei. Een vochttekort tijdens de bloei leidt tot een slechte korrelzetting en kost dus zetmeelopbrengst. De uiteindelijke voederwaarde in de kuil valt dan lager uit.

Blijft het de komende tijd droog, houd dan de ontwikkeling van je maïs in de gaten en onderneem op tijd actie. Houd rekening met mogelijke onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater. 

Neem voor advies op maat contact op met je LG ruwvoerspecialist.

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief