Limagrain

Aangeboden door Limagrain

De lessen uit maïsseizoen 2018

19 Oktober 2018

Al voor het vierde jaar op rij spreken we van een groeiseizoen met extreme omstandigheden. Een koud voorjaar, de extreme neerslag, de langdurige droogte en hitte en de zomerstormen: het kwam de laatste jaren allemaal voorbij. Wat kan je als maïsteler doen om je tegen extremen te wapenen?

Het groeiseizoen begon dit jaar extreem: hoge temperaturen en plaatselijk zware neerslag. Waar geen wateroverlast was, had de maïs doorgaans een prima start. De droogte die volgde brak alle records, met wisselende opbrengsten tot gevolg. Op de volgende factoren kan je sturen om je ruwvoeropbrengst te waarborgen:

Rassenkeuze maïs
Met een slimme rassenkeuze boek je direct veel winst. Zowel bij een koud voorjaar, droogte en hitte en een somber najaar zijn zeer vroege/vroege maisrassen het meest oogstzeker:

  • Vroege rassen leggen vroeg in het seizoen hun kolf en pluim aan, van droogte is dan geen sprake. De (zeer) vroege rassen hadden deze zomer een veel betere kolfonwikkeling dan middenvroege en late rassen.
  • Vroege rassen worden in een koude, sombere nazomer volledig rijp en behalen daardoor hun maximale VEM per kilo droge stof.
  • Vroege rassen zijn eerder oogstrijp. Een vroege oogst geeft doorgaans minder kans op legering, ziekten en structuurschade aan de bodem. Telers op zand- en lössgrond moeten het vanggewas vanaf 2019 uiterlijk 1 oktober gezaaid hebben, dat is met (zeer) vroege rassen prima mogelijk.

De opbrengstpotentie van (zeer) vroege rassen is door veredeling enorm verhoogd, LG 31.205  (zeer vroeg) en LG 31.226 (vroeg) leveren bijvoorbeeld 22,5 tot 23 ton droge stof per hectare in de rassenlijstproeven. Dat is meer dan menig middenvroeg ras!

Bodemkwaliteit
Zowel bij droogte als bij extreme neerslag is de waarde van een goede bodemkwaliteit goed zichtbaar. Gezonde bodems met een goede structuur en voldoende organische stof kunnen meer water bergen en afvoeren, leveren meer nutriënten en houden de maïs langer vitaal en gezond, ook bij extreem weer.

Voorkom structuurbederf in de teelt: voer de voorjaarsbewerkingen pas uit wanneer de grond voldoende droog is, zorg voor een vroege oogst met vroege rassen, en pas waar mogelijk vruchtwisseling met gras toe.

Bouwplan
Ook je bouwplan is extra oogstzeker te maken. In dit zeer droge jaar zagen we klaver, luzerne en voederbieten veel langer doorgroeien dan gras en mais. Deze gewassen wortelen veel dieper en zijn daarom beter bestand tegen droogte.

Neem voor meer praktische adviezen in je ruwvoerteelt vrijblijvend contact op met je LG ruwvoerspecialist of kijk op www.lgseeds.nl

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden