Limagrain

Aangeboden door Limagrain

'Voerkosten verlagen en kringlopen sluiten'

2 Januari 2019

Bij het begeleiden van studiegroepen en melkveebedrijven zien we een fikse variatie in het kengetal 'meetmelk uit eigen voer'. Daar waar sommige veehouders met 15.000 kilo melk per hectare 8.000 kilo uit eigen voer produceren, is dat bij een ander 4.000 kilo. Meer meetmelk uit eigen ruwvoer verlaagt de voeraankopen en daarmee de kostprijs.  

Veel produceren uit eigen ruwvoer begint bij een optimale ruwvoerteelt. Streef daarbij niet naar een maximale productie, maar naar een optimale voerproductie: dus niet zo veel mogelijk ruwvoer telen, maar datgene wat het beste past in je rantsoen en daarom optimaal benut wordt. Heel veel eiwit van eigen land halen, maar dat vervolgens niet allemaal benutten, zorgt voor extra verliezen. 

Redeneren vanuit het rantsoen
Dat is een wezenlijk andere doelstelling dan veel voer telen. Kijk naar wat je in jouw rantsoen precies nodig hebt en stuur daar op aan. Als je dan ook je teelt goed aanpakt en voerverliezen beperkt, stijgt je benutting en melkproductie uit eigen voer. Dat levert niet alleen een hoger rendement, het helpt ook kringlopen sluitend te maken. 

Deze strategie sluit naadloos aan bij de richting waarin de veehouderij (onder invloed van de maatschappij, politiek en zuivelindustrie) beweegt. De Kringloopwijzer maakt het sluiten van kringlopen inzichtelijk en dit wordt steeds meer beloond. In de toekomst kan het daarnaast zorgen voor meer ontwikkelmogelijkheden.

In 2019 meer voer van eigen land halen?
Bekijk de aanbevolen maisrassen voor komend seizoen.
- Lees meer of overleg met je ruwvoerspecialist op www.ruwvoerforum.nl.

Bron: Limagrain Nederland en Delian Kool, adviseur management en strategie bij PPP-Agro advies. 

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden