Sinds 2018 bestaat het bouwplan van melkveehouders Jan en Michiel Out volledig uit grasland. "Ons doel is zoveel mogelijk melk uit eigen gras te produceren. Daarnaast kijken we graag naar de mogelijkheden om het rantsoen zo compleet mogelijk te maken; zodoende kwamen we op het spoor van kruidenrijk grasland."
"In het voorjaar van 2018 hebben we 1 perceel van 7 hectare met gras en kruiden ingezaaid. Ondanks de extreme droogte hebben de kruiden zich goed gevestigd en konden we een mooie derde en vierde snede oogsten. In het najaar hebben we nog 5 hectare gezaaid. Het kruidenrijk gras gaat mee in de lasagnekuilen voor een constant rantsoen", aldus de melkveehouders uit Purmer (Noord-Holland).
"We voeren hier nog maar sinds een paar maanden van, maar ik moet al zeggen dat de koeien nu nog gemakkelijker drachtig worden. Ons celgetal is daarnaast ook nog lager geworden: 100 tot 120, met uitschieters naar 70."
Kwaliteit boven opbrengst
"Met 90 melkkoeien op 70 hectare staat de kwaliteit van ons ruwvoer op nummer 1. We besteden daarom eveneens aandacht aan graslandbeheer, zaaien door waar nodig, gebruiken speciale vloeibare meststoffen en we sturen onze schapen de zode mooi kort en gesloten de winter in", aldus Jan en Michiel Out.
"Gras is een mooi gewas, maar monocultuur is niet zaligmakend. We zien voordelen in het gebruiken van klavers en kruiden, onder meer voor een completere en gezondere graskuil. Dat wordt ook gestimuleerd door onze melkafnemer Cono."
Kruiden erin houden
"Onze eerste ervaringen met de graslandkruiden zijn dus positief. Om de kruiden in de zode te houden, gaan we de percelen dit seizoen aangepast bemesten en in de zomer 1 keer hooien. Het is niet onze bedoeling al het gras kruidenrijk te maken, maar 10% tot 20% van het areaal is een hele mooie aanvulling."