Het belang van een goede bodemstructuur mag niet worden onderschat. Daarbij neemt dit belang alleen maar toe, onder meer door weersextremen, krappe bemestingsnormen en de teruglopende beschikbaarheid van gewasbescherming. In goed bodembeheer zijn groenbemesters dan ook een belangrijke schakel.
Plantenwortels zoeken hun weg in de bodem, tussen de ondoordringbare kluiten en anaerobe plekken door. Een wortel moet continu doorgroeien: echter, alleen het doorgroeiende deel met wortelharen neemt vocht en nutriënten op. Een ideale bodem bestaat voor de helft uit poriën en voor de helft uit vaste bodemdeeltjes.
Bodemproblemen
Op het gebied van bodemstructuur liggen de volgende bodemproblemen op de loer:
Goed bodembeheer met groenbemesters
Bovenstaande bodemproblemen zijn te voorkomen en bestrijden door middel van goed bodembeheer: voldoende aanvoer van organische stof, een ruime vruchtwisseling, het uitvoeren van de grondbewerking onder goede omstandigheden en ook het voorkomen en opheffen van ondergrondverdichting. Een goed geslaagde groenbemester is daarin een belangrijke schakel:
Ondergrondse ontwikkeling het belangrijkst
Als het gaat om de bodemstructuur, dan is de ondergrondse ontwikkeling van de groenbemester nog belangrijker dan de bovengrondse: de wortels verbeteren de structuur, leveren meer effectieve organische stof en deze benutten tevens nutriënten uit diepere bodemlagen. Kijk bij je keuze daarom goed naar de wortels.
1. Verschil in beworteling
Tussen groenbemesters bestaan grote verschillen in de beworteling. Zo maakt bladrammenas een dikke penwortel die veel lucht en ruimte in de bodem brengt. Zijn haarwortels gaan tot wel 2 meter diep.
2. Snelheid wortelontwikkeling
De groeiduur is medebepalend: luzerne wortelt bijvoorbeeld intensief, al gebeurt dit niet binnen 8 of 10 weken. Bladrammenas zit al na 6 weken op 50 centimeter diepte en ontwikkelt ook bij late zaai (begin september) veel wortelmassa.
GreenCover groenbemesters
De vergroeningsmengsels in het GreenCover-pakket zijn elk samengesteld voor een specifiek gebruiksdoel. Met 2 tot 4 soorten die elkaar perfect aanvullen, kies je met GreenCover altijd voor de optimale groenbemester per perceel. Een handig keuzefilter vind je op de website.