Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Eiwit van eigen land: kies voor veldbonen

15 Oktober 2019

Met een opbrengstpotentie van 5 tot 8 ton per hectare is de (winter)veldboon de best renderende teelt van eiwit voor de melkveehouders in Nederland. De veldboon levert een grote bijdrage aan het verlagen van voeraankopen én tegelijkertijd aan het realiseren van meer eiwit van eigen land.

Het areaal veldbonen in Nederland blijft groeien. Deze trend werd in 2015 ingezet en zet nog altijd door. Het totale areaal van eiwitrijke gewassen is de afgelopen 10 jaar gestegen van 5.642 hectare tot 9.124 hectare. Steeds meer veehouders dringen de voerkosten terug met eiwit- en zetmeelrijke bonen, geteeld op eigen grond of in samenwerking met akkerbouwers.

Voederwaarde winterveldbonen
In 2015 introduceerde Limagrain de Tundra winterveldboon in Nederland. De veldbonen worden gezaaid van halverwege oktober tot december. Dat resulteert in een vroege uitstoeling in het voorjaar, een hogere opbrengstpotentie bij lagere zaadkosten en een extra vroege oogst. Na de oogst, kunnen de veldbonen worden gemalen; ze vormen dan uitstekend krachtvoer voor melk- en vleesvee met 25% tot 32% ruw eiwit én tot 400 gram zetmeel.

In voederwaardeanalyses hierboven zien we waarden van 1.050 tot 1.200 VEM, 25% tot 32% ruw eiwit en 300 tot 400 gram zetmeel.

Video: de teelt, oogst en verwerking van veldbonen

 

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden